V Międzynarodowy Kongres Browarników, 14-16 października 2015, Ustroń

Piąta edycja Kongresu Browarników odbyła się w Ustroniu.

Specjalistyczne panele tematyczne oraz stoiska firm-dostawców dla browarnictwa przyciągnęły ponad 200 przedstawicieli branży. Funkcję Partnera Branżowego pełnił w tym roku Browar w Żywcu. Elementem Kongresu była również wycieczka po żywieckim browarze a także biesiada w żywieckiej piwiarni.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za aktywny udział i doskonałą atmosferę. Zapraszamy za rok.

Prezentacje (kliknij wybraną, aby pobrać)

 

Uroczyste otwarcie: Jerzy Dwornicki, dyrektor Browaru w Żywcu
TPM jako droga do doskonałości

Sesja otwierająca – Wyzwania współczesnego browarnictwa
– Trendy i wyzwania rynkowe, Agnieszka Kurzemska, PMR Consulting & Research
Rynek piwa w Polsce i Europie, Katarzyna Rola, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Browary rzemieślnicze i kontraktowe. Nowy trend na rynku polskim. Perspektywy rozwoju, Sławomir Dryja, Pacovské Strojírny
Innowacyjna stacja dealkoholizacji napojów fermentowanych, Martin Jörg, Centec
Redukcja strat w procesie stabilizacji : najlepsza w klasie oszczędność czasu i kosztów, Cezary Góral, DSM

 

Panel 1: Jakość i higiena produkcji

Zapewnienie jakości mikrobiologicznej w browarze, Elżbieta Żyrek, Grupa Żywiec
Trimeta CD – produkt myjąco-dezynfekujący nowej generacji , Robert Najman, Ecolab
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w produkcji piwa i napojów słodowych, Maciej Szczepanik, Anti-Germ Polska
Zmniejszanie kosztów obsługi – Mycie CiP 4.0, Christina Scheer, JUMO
Technologiczne i techniczne rozwiązania firmy Radex dla sektora browarniczego, Łukasz Goły, Radex
Technologia Diversey źródłem oszczędności w browarze, Marcin Ciemięga, Diversey
CLEARAMIC- Filtracja bez ziemi okrzemkowej na membranach ceramicznych, Thomas Hübner, GEA Brewery Systems

 

Panel 2: Pomiary procesowe i monitoring piwa

Urządzenia pomiarowe na straży jakości produktu, Janusz Rozumecki, JMR
ALEX 500 – Niewielki sprzęt – wielkie możliwości – pomiar ALkoholu i EKstraktu w małych browarach, Łukasz Burchacki, Anton Paar
Nowe metody pomiaru parametrów piwa, Krzysztof Antosik, Ekma
Krytyczne punkty kontroli procesów technologicznych w browarze. Urządzenia pomiarowe oraz usługi kalibracji, Dariusz Figiel, Endress+Hauser
Separacja faz – eliminacja strat i poprawa jakości produktu, Michał Janczukowicz, Negele
Rozwiązania firmy Ruland E&C dedykowane dla branży browarniczej, Piotr Ciepliński, Ruland E&C

 

Panel 3: Nowe technologie. Zarządzanie mediami i ochrona środowiska w nowoczesnym browarze

Kogeneracja jako ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie podnoszące bezpieczeństwo energetyczne całego zakładu, Łukasz Wilczyński, KWE
Nowoczesny wymiennik płytowy jako serce układu pasteryzacji, Radosław Szalacha, JMR
Wirówki GEA dla browarów rzemieślniczych, Mariusz Barwiński, GEA Westfalia

 

Panel 4: Surowce i składniki pomocnicze do produkcji. Filtracja i trwałość piwa

– Żywotność drożdży w procesie fermentacji – czynniki wpływające na ich kondycję, Dorota Michałowska, IBPRS
– Wartość energetyczna różnych gatunków piwa i napojów piwnych, Agnieszka Salamon, IBPRS
Rozwiązania Pall w przemyśle browarniczym, Piotr Ziarko, Pall
Profil związków lotnych w piwach z dodatkiem surowców niesłodowanych – kukurydzy i ryżu, Adam Siwek, Milena Stachelska, Instytut Technologii Żywności I Gastronomii, PWSIiP w Łomży

 

 

 

Kongres Browarników w wersji angielskiej :

Congress_site

 

Kontakt do organizatora:

Agencja Promocji Biznesu s.c.

tel. 32- 726 79 47

biuro@apbiznes.pl