Za nami IV Forum Technologii Serowarskich, 28-30 października, LICHEŃ

 

Czwarta edycja Forum Technologii Serowarskich odbyła się w Licheniu. Obrady wzbogacone były o debatę pt. „Co dalej z polskim serem?” a także o GALĘ rozdania nagród konsumenckiego konkursu sera Szefów Kuchni Golden Cheese Poland.

Zdjęcia z debaty:

 

 

Zdjęcia z obrad:

Zdjęcia ze stoisk i rozmów kuluarowych:

Zdjęcia z Gali Golden Cheese Poland

PREZENTACJE WYGŁASZANE W TRAKCIE FORUM

 

– Rynek sera w Polsce i Unii Europejskiej, Piotr Szajner, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

– Trendy i wyzwania rynkowe, Agnieszka Kurzemska, PMR Consulting & Research

– Światowy rynek sera, Tomasz Motylewski, Chr. Hansen

– Ekologiczny sposób mycia form serowarskich i dezynfekcji powietrza, Maciej Szczepanik, Anti-Germ

– Pall microflow XL – urządzenie do filtrowania solanek serowarskich, Marek Jastrzębski, Pall

– Pasta Filata, Marek Stelmaszuk, CSK

– Wykorzystanie koncentratu UF w produkcji serów topionych, Antoni Pluta, SGGW

– Serwatka: przekleństwo czy błogosławieństwo?, Justyna Żulewska, UWM Olsztyn

– Zagospodarowanie permeatów poserwatkowych i skroplin z wyparek serwatki – na podstawie praktycznych doświadczeń, Jan Marjanowski, MARCOR

– Właściwości fizykochemiczne ekologicznych serów zagrodowych, Waldemar Gustaw, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

– Wysokobiałkowe sery topione Bartosz Sołowiej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

– Prezentacja BFR Systems. Krojenie stałowagowe serów okrągłych. Agnieszka Dybicz, GAL

– Opakowania otwórz/zamknij – maszyny pakujące ILAPAK, Wiesław Białas, Ilapak

– Wyspy zaworowe Pentair Südmo – od projektu po realizację, Sandra Spinkiewicz, Spinex

– AQUA AURUM – optymalizacja pracy i kosztów mycia form serowarskich, Kamil Serafin, Hypred

– Innowacyjne opakowania dla przemysłu mleczarskiego, Rafał Bielaszka, Ulma Packaging

– Technologiczne i techniczne rozwiązania firmy Radex dla branży sektora mleczarskiego, Łukasz Goły, Radex

– Separacja faz – eliminacja strat i poprawa jakości produktu, Michał Janczukowicz, Negele

– Elementy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w produkcji serów, Jarosław Kowalik, UWM

– Informacyjna i promocyjna funkcja opakowań serów i twarogów, Katarzyna Staniewska, UWM

– Bezpieczne, wydajne pakowanie i budowa marki, Karol Woźniak, Supravis

– Etykiety dedykowane branży mleczarskiej – aspekty technologiczne i wizualne, Patrycja Oleksy, KDS

– Ser dojrzewający w profilaktyce miażdżycy i nowotworów, Grażyna Cichosz, UWM