Lecznicze właściwości masła

Masło to produkt, którego nie powinno zabraknąć w diecie każdego człowieka – należy je traktować jako nutraceutyk, czyli żywność, która leczy. Tłuszcz mleczny jest bowiem najlepiej przyswajalny ze wszystkich tłuszczów spożywczych. Proces jego trawienia zachodzi znacznie szybciej, a więc szybko zamienia się w energię i zwiększa siły witalne organizmu. Jego walory doceniano już w starożytności – wyrób masła w drewnianych maselnicach to tradycja sięgająca około 4 tysięcy lat temu.

Tłuszcz mlekowy jest unikalny pod każdym względem, zawiera ponad 400 zidentyfikowanych kwasów tłuszczowych, z czego zaledwie 15 występuje w ilości powyżej 1%. Dominującym składnikiem (60-65%) są kwasy tłuszczowe  nasycone, z czego ok. 25% stanowią kwasy krótko- i średniołańcuchowe, nieobecne w żadnych innych tłuszczach jadalnych. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, głównie kwas oleinowy omega-9, występują w ilości do 35%. W tłuszczu mlekowym występują również – w ilości 2% do 7% – naturalne kwasy nienasycone o konfiguracji trans, tj. kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy (CLA).

Wszystkie składniki tłuszczu mlekowego pełnią różnorodne funkcje biologiczne w organizmie człowieka:

  • długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się działaniem przeciwdrobnoustrojowym i ograniczają adhezję  patogenów do nabłonka jelitowego,
  • krótko- i średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (nieobecne w innych tłuszczach jadalnych) są najlepszym źródłem łatwo dostępnej energii dla narządów wewnętrznych, regulują funkcjonowanie nabłonka jelita, ułatwiają jego regenerację, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo,
  • naturalne izomery trans tj. kwas wakcenowy oraz skoniugowany kwas linolowy – CLA charakteryzują się wszechstronnym prozdrowotnym działaniem. Po wbudowaniu w fosfolipidy błon komórkowych CLA usprawnia ich funkcjonowanie oraz intensyfikuje procesy metaboliczne, dzięki czemu wpływa na metabolizm tkanki tłuszczowej. Ponadto działa immunostymulująco, przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy oleinowy omega-9, linolowy omega-6 oraz linolenowy omega-3) regulują profil lipidowy krwi. Ograniczają syntezę cholesterolu endogennego oraz trójglicerydów. Wpływ poszczególnych nienasyconych kwasów tłuszczowych na metabolizm cholesterolu zależy od liczby wiązań nienasyconych. Kwas linolenowy jest bardziej skuteczny w obniżaniu poziomu cholesterolu niż kwas linolowy. Skuteczność kwasu oleinowego wynika natomiast z jego stosunkowo wysokiej zawartości w tłuszczu mlekowym,
  • fosfolipidy, obecne głównie w otoczce kuleczki tłuszczowej, wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Działają neuroprotekcyjnie: regulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i odporność na stres, zmniejszają ryzyko schorzeń neurologicznych. Fosfolipidy są skuteczne w leczeniu wątroby (stłuszczenia, zatrucia alkoholem), działają przeciwzapalnie, są istotne  w profilaktyce nowotworów,
  • enzymy i peptydy wchodzące w skład otoczki kuleczki tłuszczowej  mają wyjątkową aktywność biologiczną,
  • lipidy eterowe, nawet w bardzo małych stężeniach, są bardzo aktywne. Stymulują układ odpornościowy,  który w ich obecności może rozpoznawać komórki nowotworowe. Chronią tkanki przed toksycznym działaniem rodnika hydroksylowego, który jest generowany podczas radioterapii.

Tłuszcz mlekowy nie jest podatny na utlenianie (jest stabilny oksydacyjnie). Wynika to z wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim z obecności antyoksydantów. Działanie antyoksydacyjne wykazuje wiele bioaktywnych składników (CLA, fosfolipidy, lipidy eterowe, koenzym Q10), a także witaminy E, A i D3. Witamina E występuje w najbardziej aktywnej formie jako α-tokoferol. Wszystkie antyoksydanty tłuszczu mlekowego są termostabilne i aktywne  w organizmie człowieka.

źródło: informacja prasowa SM Mlekovita