Zakończyło się XVII Seminarium TECHMILK. Wzorem lat ubiegłych obrady odbyły się w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach.
TECHMILK jest cykliczną konferencją naukowo-techniczną przyciągająca firmy wdrażające nowe technologie w przemyśle mleczarskim oraz kadrę techniczną i zarządzającą zakładów mleczarskich.
W tym roku do udziału w spotkaniu zgłosiło się 130 przedstawicieli przetwórców mleka, głównie spółdzielni mleczarskich.
Na temat pomp spożywczych i zbiorników mówił Adam Biczak z firmy Spomasz Zamość S.A.
Maciej Banaś z firmy Zentis prowadził wykład na temat trendów i innowacji wsadów owocowych w produktach mleczarskich
Na temat Zaworów SD EKONOMIC mówiła Sandra Spinkiewicz z firmy Spinex
Marek Kozak z firmy ATM mówił o zapewnieniu bezpieczeństwa produkcji poprzez skanowanie produktów przy pomocy X RAY
Janusz Kroll z firmy Alima Bis prowadził wykład na temat procesów demineralizacji serwatki w przemyśle mleczarskim z zastosowaniem elektrodializy
Paweł Łagoda z firmy Trepko mówił o podwyższeniu poziomu higienizacji maszyn
O aseptycznych technologiach pakowania mówił Andrea Colombo z firmy IMA DAIRY&FOOD/ Euro-PAN
Michał Dębiec z firmy Ecolab prowadził wykład o narzędziach optymalizacyjnych w obecnych czasach
O nowych rozwiązaniach przesyłu produktu dla przemysłu spożywczego mówił Marek Pawłowski z firmy VENAIR
Na temat metod usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych z wód w zakładach mleczarskich mówił Jarosław Ostrowski z firmy UNITEX
O maszynach pakujących w przemyśle mleczarskim mówił Wiesław Białas z firmy ILAPAK
Marcin Kuprewicz z firmy Chr. Hansen prowadził wykład na temat serów niskotłuszczowych
O mieszaniu dynamicznym w przepływie mówił Jakub Stobiecki z firmy OptiFlow
L.Arkadiusz Geratowski prowadził wykład na temat Agregacji cech współczesnego produktu spożywczego jako wyzwania dla producenta maszyn
O enzymach SEA-i mówiła Małgorzata Ziarno z firmy BIENCA
Joanna Olszewska z firmy Tetra Pak prowadziła wykład na temat nowej kategorii produktów UHT – Baby food
O innowacyjnej dezynfekcji wody z najniższą zawartością chloranów mówił Marcin Karczewski z firmy ProMinent
Wykład o technologicznych i technicznych aspektach zastosowania stabilizatorów mówiła Anita Bondarczyk z firmy Culinar
Wykład o powiązaniu zagospodarowania ścieków i odpadów a produkcją energii w przemyśle mleczarskim wygłosiła Monika Otulak-Komenda z firmy Enprotech