„Owoce i warzywa w szkole” – po raz ósmy

Po raz ósmy rusza program „Owoce i warzywa w szkole”. W tym roku szkolnym zmieniły się nieco zasady przystąpienia do programu. Teraz wystarczy zawarcie umowy szkoły z jednym z zatwierdzonych przez ARR dostawców owoców oraz warzyw.

Zmiany w programie wykluczyły konieczność wcześniejszego zgłaszania się szkół podstawowych do programu poprzez Agencję Rynku Rolnego. Informację o przystąpieniu szkoły przekazuje dostawca za pomocą podpisanej umowy.

Szkoły, które chciałyby samodzielnie organizować dostawy owoców i warzyw są zobowiązane uzyskać zatwierdzenie i złożyć oświadczenie o liczbie dzieci uczestniczących w programie.

W programie „owoce i warzywa w szkole” mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-III szkół podstawowych oraz „zerówek” zorganizowanych w szkołach podstawowych. Dzieci będą otrzymywały 2-3 razy w tygodniu, przez 10 tygodni w semestrze, porcje owocowo-warzywne. Porcje składają się ze świeżych owoców (jabłka, gruszki, borówki, truskawki) i warzyw (marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki) oraz soków (owocowe, warzywne oraz mieszane). Ponadto obowiązkowym elementem programu jest edukowanie o zdrowych nawykach żywieniowych. Dostawy owoców i warzyw do szkół w I semestrze roku szkolnego 2016/2017 rozpoczną się od 3 października br.