Ser z osła jednym z najzdrowszych na świecie

Jest to najdroższy ser na świecie – cena za kilogram wynosi średnio 400 zł. Produkowany wyłącznie przez jedno gospodarstwo w Serbii ser może okazać się kolejnym flagowym produktem spożywczym. Slobodan Simić jest jedynym na świecie producentem sera oślego – całość produkcji toczy się na jego farmie w Zasavica, 50 mil na zachód od stolicy Serbii, Belgradu. Jeszcze 16 lat temu farma składała się jedynie z 12 osłów, od tego czasu stado Slobodana urosło do prawie 300.

Ośle mleko jest wyjątkowo bogate w białko, wapń i kwasy tłuszczowe omega 3, które z kolei są bardzo istotne w utrzymaniu odpowiedniej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Coraz więcej osób z nietolerancją mleka krowiego i sera, skłania się do zakupu produktów wyrabianych z mleka oślego. Posiada wiele korzyści zdrowotnych, które sprawiają, że jest ono lepsze od mleka krowiego – ma 60 razy więcej witaminy C i tylko 1% tłuszczu. Wykazuje też  właściwości antyalergiczne Co więcej, stwierdzono, że spożywanie nawet małych ilości dziennie może pomóc w walce z astmą i zapaleniem oskrzeli.

Powodem ceny sera oślego zwanego Pule, jest potrzeba 25 litrów świeżego mleka oślego, aby wyprodukować jeden litr sera. Co więcej, osły wytwarzają znacznie mniej mleka niż krowy lub kozy. Osły na farmie w Serbii dojone są ręcznie trzy razy dziennie.

Jednak póki Pule nie będzie tańsze w produkcji, jest mało prawdopodobne, że zapewni ono zastrzyk zdrowia szerszej populacji.

źródło: http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/donkey-cheese-health-benefits-cost-a7431966.html