Konsumenci poszukują piwa z historią – podsumowanie roku w Browarze Fortuna

Krzysztof Panek - prezes zarządu Browaru Fortuna

Krzysztof Panek – prezes zarządu Browaru Fortuna

Rok 2016 był dla browaru Fortuna bardzo owocnym pod kątem liczby wprowadzonych na rynek nowości. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów oraz pozostając otwartym i uważnym na nowe trendy w piwowarstwie, browar Fortuna odpowiada na zapotrzebowanie licznej rzeszy wiernych  konsumentów uzupełniając piwne portfolio.Widzimy, że konsumenci przestali sięgać po piwo po to tylko, żeby ugasić pragnienie. Amatorzy piwa  szukają smaku, wyraźnych, ale subtelnych akcentów i przede wszystkim takich trunków, które mają swoją historię i są tworzone z prawdziwą pasją. Tegoroczne trendy w piwowarstwie  będą podobne do tych, które utrzymują się już od pewnego czasu. Prognozujemy dalszy wzrost zainteresowania piwami smakowymi, rzemieślniczymi i regionalnymi, produkowanych w browarach, które opowiadają swoją historię. Ważnym wpływ na rozwój branży piwowarskiej w Polsce będą miały innowacje produktowe oraz  rozwój kultury piwnej – podsumowuje rok 2016 Krzysztof Panek, prezes zarządu browaru Fortuna.

Browar  wprowadził 9 wariantów piwa, w których znalazły się limitowane serie znanych wcześniej piw. Wśród nich jest  Miłosław Warzy Śmiało. W skład oryginalnej kolekcji weszły: Miłosław Sosnowe APA – warzone z pędami sosny z nutą cytrusowo-żywiczną, Miłosław Klonowy Milk Stout – subtelnie karmelowe  z dodatkiem syropu klonowego oraz Miłosław Witbier – orzeźwiające, klasyczne o  zbożowo-cytrusowym charakterze – mówi Krzysztof Panek.

Kończący się rok to dobry czas dla linii Komes. Rynek wzbogaciły specjalne edycje tej serii: Porter Malinowy – z dodatkiem soku malinowego, wanilią i indyjskimi papryczkami chili, Russian Imperial Stout – leżakowany przez 6 miesięcy z charakterystycznym akcentem kawowo- czekoladowym oraz Porter Bałtycki Płatki Dębowe – szlachetny smak łączący nuty czekoladowo-kawowe z akcentem drzewnym, leżakowane z płatkami francuskiego dębu. Oba trunki zostały nagrodzone srebrnym medalem w Konkursie Piw Rzemieślniczych – Kraft Roku. Na stałe do portfela browaru i serii Komes wpisał się Komes IPA – trunek z bogactwem cytrusowo-żywicznych i korzennych aromatów. Linia Fortuna powiększyła się o dwa smakowe produkty: Rabarbar – z przyjemną nutą soku rabarbarowego oraz Imbir Stout –  ciekawe połączenie palonej słodyczy z akcentem pikantnego imbiru – dodaje.