Mirosław Poradowski, prezes OSM w Skale o 2017 roku w firmie

Ostatnie lata a w szczególności rok 2017 był dla spółdzielni bardzo pomyślny. Coroczne wzrosty zysków pozwoliły na wzrost aktywów bieżących. Bardzo dobra płynność finansowa i ekonomiczna pozwoliły terminowo regulować zobowiązania oraz prowadzić działalność gospodarczą spółdzielni. Zmniejszenie kosztów skupu i dobre spieniężenie skupionego i przerobionego surowca pozwoliło na wzrost przychodów ze sprzedaży w ostatnich latach a to przełożyło się na ceny skupu mleka. W 2017 roku spółdzielnia po raz kolejny uzyskała certyfikaty, które znacząco podnoszą prestiż firmy oraz postrzeganie nas w oczach klientów. Nasza Spółdzielnia brała udział w Kulinarnym Konkursie Sera Good Cheese, w którym zdobyła już pięć medali (2 złote, 2 srebrne i 1 brązowy). W ubiegłym roku zdobyliśmy dwa medale. Złoty w kategorii twaróg świeży za Klinek Ojcowski twaróg tłusty oraz srebro w kategorii ser do sałatek za Jurajski Serek kanapkowo – sałatkowy. W roku 2016 medal srebrny w kategorii twaróg świeży oraz brązowy w kategorii ser na deskę za Smakosz serek ziołowy.

W roku 2017 zakupiono dwurzędową maszynę rotacyjną typu MR-2 do pakowania napojów w kubki, która zajęła miejsce wyeksploatowanej maszyny jednorzędowej, stwarzającej coraz częstsze problemy techniczne. Nowe urządzenie to zaawansowana technologicznie maszyna oparta na serwonapędach. Dzięki zastosowaniu tego typu napędów możliwe jest tworzenie receptur zapisywanych w pamięci maszyny dla każdego rodzaju produktu. Zmiana pakowanego asortymentu to tylko kwestia wyboru receptury z menu.