José Jordão, prezes AIJN – przywrócić sokom wiarygodność

No i wracamy do kwestii cukru…

Podejście EFSA, która traktuje cukier jako wyizolowany składnik, jest niebezpiecznie nieuzasadnione i znacząco krzywdzące dla soków. Jesteśmy przygotowani do naukowego podważenia sumowania zawartości wszystkich cukrów, zarówno występujących naturalnie, jak i dodawanych do dowolnej żywności. AIJN dołoży wszelkich starań, by zmienić perspektywę, którą uważamy za niepoprawną i sprzeczną z nowymi danymi naukowymi pochodzącymi z metaanaliz, potwierdzonymi badaniami klinicznymi. Ich wyniki potwierdzają znaczenie składników bioaktywnych, co sugeruje, że spożywanie pełnowartościowych produktów i zróżnicowane wzorce dietetyczne ograniczają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Markery medyczne badań SEP potwierdzają także to, co sugeruje coraz więcej badań naukowych – że dowolny składnik wyizolowany z produktu żywnościowego nie ma takiego samego oddziaływania na nasze zdrowie jak pełnowartościowa żywność. W związku z tym rozpatrywanie cukru jako odrębnego składnika nie jest najlepszą metodą prowadzenia oceny przez EFSA.

AIJN dąży do zaprezentowania swojego stanowiska. Do 2020 roku musimy mieć twarde dane tak, aby pokierować dyskusją na naszą korzyść. Jestem pełen optymizmu, jeśli chodzi o odwrócenie negatywnego trendu i wierzę, że odzyskanie wiarygodności przez naszą branżę to niezbędne narzędzie do osiągnięcia sukcesu.