Sałaty, ogórki i rzodkiewki urosły na Antarktydzie

Podczas gdy temperatury na Antarktydzie spadają poniżej 20 stopni Celsjusza, a Słońce ledwo wznosi się ponad horyzont, rośliny uprawiane w eksperymentalnej szklarni EDEN ISS rosną i rozwijają się. Po pierwszych trzech tygodniach Paul Zabel z Niemieckiego Centrum Lotnictwa i Kosmonautyki (DLR) zebrał pierwsze rośliny wyhodowane w zimnym środowisku. Pierwsze zbiory dały 3,6 kilograma sałaty, 70 rzodkiewek i 18 ogórków. To, co teraz jest przeznaczone na wzbogacenie diety zimującej ekipy pokazuje, w jaki sposób astronauci na przyszłych misjach Księżyca i Marsa mogą otrzymywać świeże produkty.

W ostatnich tygodniach dowiedzieliśmy się wiele o autonomicznej uprawie roślin i stało się oczywiste, że Antarktyda jest idealnym środowiskiem testowym dla naszych badań. Teraz wszystkie planowane rośliny rosną w szklarni, w tym rzodkiewki, różne rodzaje sałaty, pomidory, ogórki, papryki i zioła (bazylia, pietruszka, szczypiorek i kolendra). Uprawa truskawek to jedyna rzecz, której jeszcze nie rozpoczęliśmy – powiedział kierownik projektu Daniel Schubert.

Naukowcy DLR spodziewają się, że szklarnia kontenerowa będzie działała w pełni w maju, a następnie będzie mogła zbierać od czterech do pięciu kilogramów świeżych warzyw tygodniowo.