Witaminy w tłuszczu mlecznym

Tłuszcz mleczny jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D3 (cholekalcyferolu) w diecie człowieka. Zawartość tej witaminy wynosi mniej niż 2 µg/100 g tłuszczu mlecznym, zaś w 100 g masła ekstra średnio 0,76 μg witaminy D [Kunachowicz i wsp. 2017]. Witamina D3 jest odpowiedzialna za prawidłowy przebieg mineralizacji kości i zębów, gdyż reguluje proces wchłaniania wapnia i fosforu w jelicie cienkim oraz utrzymanie ich stałego stężenia w osoczu krwi. Może również hamować oksydację lipidów [Landmark-Mansson i Akesson 2000, Gross 2005, Cichosz i Czeczot 2012]. Istnieją przesłanki sugerujące, że podaż witaminy D3 w diecie na właściwym poziomie może zapobiegać nowotworom prostaty i jelita grubego, a także hamować demielinizację tkanki nerwowej w stwardnieniu rozsianym oraz niszczenie β-komórek trzustki [Gross 2005, Kuryłowicz i wsp. 2007]. Witamina D3 odpowiada również za produkcję cytokin przez limfocyty Th1, indukcję różnicowania monocytów, wydzielanie przeciwciał przez limfocyty B oraz hamowanie proliferacji limfocytów T. Należy jednak podkreślić, że ze względu na niewystarczającą zawartość witaminy D3 w żywności, aktualne rekomendacje dietetyczne zalecają suplementację tej witaminy. Oczywiście, zalecana dawka jest zróżnicowana w zależności od wieku, pory roku oraz stanu fizjologicznego.