Julian Pawlak, prezes KUPS o rosnącej kategorii soków NFC

Mali producenci często korzystają z prymitywnych technologii produkcji, ich soki są rozlewane na gorąco do opakowań bag-in-box, a potem przez wiele godzin stygną w nich bez dostępu powietrza. Takie przegrzane soki tracą większość wartości odżywczych. W przypadku tych opakowań konsument nie może być stuprocentowo pewny, czy kupuje dobry jakościowo produkt.

Duży producent wytwarzający soki na masową skalę korzysta z najnowszych technologii i wie, że nieprawidłowości podczas ewentualnych kontroli oznaczałyby ogromne straty wizerunkowe i finansowe. Małe wytwórnie nie są tak dobrze kontrolowane i mogą np. próbować oszczędzać na produkcji, dodając do soków NFC wodę lub koncentrat. – Trochę obawiam się skandalu związanego z produktami NFC w opakowaniach typu bag-in-box, który może rzutować na całą kategorię soków i zniweczyć naszą ciężką pracę.

Udostępnij: