prof. Zygmunt Zander o tym, w co warto inwestować w mleczarstwie

W minionych dwóch – trzech latach obserwuje się w Polsce budowę nowych i nowoczesnych instalacji procesowych do produkcji mleka w proszku, serwatki w proszku, suchych koncentratów białek serwatkowych, laktozy, mlecznych soli mineralnych. W krajach stosujących zaawansowane technologie można zaobserwować wprowadzanie nowych, fizykochemicznych procesów separacji i przetwarzania serwatki w celu pozyskania bardzo cennych frakcji białek serwatkowych. Między innymi należy zwrócić uwagę na laktoferynę, nazwaną przez prof. Grażynę Cichosz szczególnym białkiem mleka ze względu na bezpośrednie działanie antybakteryjne. Uważam, że zakład mleczarski, który pierwszy w Polsce wdroży technologię pozyskiwania tego multipotencjalnego białka z mleka lub serwatki, wyprzedzi pozostałych i znajdzie się w gronie innowacyjnych firm w świecie, a jednocześnie dostarczy potrzebującym produktu naturalnego o silnym działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym.