Zarządzanie projektami RD&D w przemyśle spożywczym- ujęcie operacyjne

  • Wdrożenie Faza ta polega na wykonaniu produkcji komercyjnie, a następnie dostarczenie jej klientowi. Istotną a wręcz niezbędną rzeczą jest wykonanie dokumentacji, czyli zebranie wszystkich uwag oraz spisanie wniosków z tak zwanej „nauki z lekcji” prowadzenia tej kategorii projektu – „lesson learned”. Nauka z tej lekcji może dostarczać wnioski pozytywne ale również i negatywne dla dalszego, nawet przyszłościowego prowadzenia projektów tej klasy.

Rysunek 1.  Uproszczony schemat faz prowadzenia projektów typu RD&D. Źródło: Opracowanie własne na podstawie doświadczeń własnych [1].

Z doświadczeń autora projekty RD&D w przemyśle spożywczym można podzielić na  cztery główne kategorie, w których te projekty maja miejsce :

  1. Wprowadzenie zupełnie nowej jednostki magazynowej, produkcyjnej, nowego SKU Stock Keeping Unit, nieznanego na rynku. Także dogłębna jej modyfikacja z nowymi cechami, niewystępującymi dotychczas;
  2. Poprawa nowej jakości produktu spożywczego, która nie występuje na rynku;
  3. Nowatorskie wprowadzenie poprawy produktywności, unowocześnienie metod wytwarzania;
  4. Projekt zupełnie badawczy.

Również na podstawie doświadczeń autora można wnioskować, że pierwsze trzy kategorie dominują w aktywnościach prowadzenia projektów RD&D w przemyśle spożywczym. Aktywność czwarta oczywiście istnieje, jednak w większości przypadków jest najczęściej prowadzona z innymi podmiotami – partnerami w biznesie.