Prawie 50% Polaków przygotowuje przetwory na zimę

Ile przetworów przygotowujemy?

Jeśli już decydujemy się na gotowanie weków i smażenie powideł, to z rozmachem. Większość badanych przyznaje, że przygotowuje taką ilość, aby wystarczyła na zimę dla całej rodziny. Ale są też tacy, którzy myślą nie tylko o swoich domownikach – 8 proc. deklarujących robienie przetworów, obdarowuje rodzinę i znajomych smakołykami ze spiżarni. Niezawodni w tej kwestii są seniorzy – wśród osób, które mają powyżej 60 lat, aż 14 proc. chętnie daje swoje przetwory w prezencie.

Co piąta osoba robiąca przetwory twierdzi, że przygotowuje je ze względu na oszczędności, aby obniżyć koszty zimą. Z drugiej strony aż 27 proc. badanych, w których domach nie przygotowuje się słoików stwierdziło, że robienie przetworów nie opłaca się, bo w sklepach można znaleźć tańsze, gotowe produkty – mówi Karolina Łuczak, kierownik biura prasowego i komunikacji wewnętrznej w Provident Polska. – Kwestia ceny i możliwość zaoszczędzenia pieniędzy jest ważnym czynnikiem przy podejmowaniu decyzji o przygotowaniu słoików do własnych spiżarni. Wciąż jednak połowa z nas chce je robić własnoręcznie, by cieszyć się jedzeniem smacznych przetworów, często dzieląc się nimi z rodziną i przyjaciółmi – podsumowuje Karolina Łuczak.

Doceniamy tradycyjne smaki

Polacy bardzo lubią smak domowych potraw przyrządzonych z różnego rodzaju przetworów: kiszonek, konfitur czy marynowanych grzybów. 64 proc. badanych, w których domach robi się przetwory stwierdza, że potrawy wykonane według tradycyjnych receptur smakują im najlepiej. Ich smak szczególnie doceniają najmłodsi badani (71 proc. osób w wieku 15-24 lata). 19 proc. ogółu badanych z kolei podkreślało wartość przygotowania przetworów ze sprawdzonych, zdrowych surowców.

Takie gotowanie to także cenny czas spędzony z rodziną i znajomymi, a w wielu domach – po prostu przyzwyczajenie lub tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Co czwarta osoba przygotowująca weki, dżemy i soki hołduje rodzinnej tradycji i jesienią spędza pracowity czas w kuchni, by w czasie zimowych dni cieszyć się smakami lata i domowych przetworów.

 

źródło: informacja prasowa Provident