Mintel: pięć kluczowych trendów na rynku żywności w 2019r.

Firma Mintel ogłosiła pięć kluczowych trendów, które będą wpływać na globalny rynek żywności i napojów w nadchodzącym roku. W 2019 r. powinniśmy spodziewać się, że przejrzystość i wiarygodność informacji będą coraz istotniejsze dla wszystkich konsumentów, niezależnie od ich dochodów.

Różne niepokojące zjawiska — poczynając od obaw związanych ze składem produktów, a kończąc na budzących lęk doniesieniach ze świata polityki — sprawiły, że dla wielu osób priorytetem stała się troska o siebie samych. Obejmuje to także wybór żywności i napojów odpowiadających na określone potrzeby żywieniowe, fizyczne i emocjonalne. Pojawi się także mnóstwo możliwości wprowadzania naturalnych, przyciągających uwagę i nieoczekiwanych konsystencji produktów — od napojów do żucia po ciastka z musującym nadzieniem.

Gwałtowny rozwój różnych kanałów detalicznych w sektorze spożywczym będzie stymulować możliwości związane z rekomendacjami, promocjami i innowacjami produktowymi personalizowanymi w oparciu o zachowania poszczególnych konsumentów. Firmy myślące przyszłościowo będą natomiast pracować nad rozwiązaniami pozwalającymi zastąpić surowce pochodzące z tradycyjnych gospodarstw rolno-hodowlanych i zakładów produkcyjnych składnikami i wyrobami gotowymi wytwarzanymi przy wykorzystaniu najnowszych osiągnięć nauki i technologii.

W prognozie firmy Mintel na 2019 r. Jenny Zegler, analityk globalnego rynku żywności i napojów, omawia główne trendy, które odegrają istotną rolę na rynkach spożywczych na całym świecie. W pierwszej kolejności poświęca uwagę tendencjom, które w najbliższych miesiącach będą zyskiwać coraz większą popularność, ale omawia też zjawiska, które zaczynają wywierać wpływ na sytuację rynkową, choć w wielu regionach są one jeszcze marginalne.