Rola chłodu w przemyśle spożywczym

W przemyśle spożywczym technologia chłodnicza stosowana jest w szerokim zakresie między innymi przy konserwowaniu żywności oraz chronieniu jej przed wpływem bakterii i drobnoustrojów.

Chłód wykorzystywany jest w różnej skali zależnie od temperatury, w przedziale od -10 do -25 stopni Celsjusza produkuje się i przechowuje większość produktów żywnościowych. Jest to również temperatura idealna do transportu. Temperatury niższe, do -50 stopni, wykorzystywane są przy zamrażaniu żywności w celu jej długotrwałego przechowywania, a także podczas suszenia sublimacyjnego produktów termolabilnych, które są wrażliwe na wysokie temperatury.

 

Niskie temperatury, wysokie zużycie energii

Przemysłowe urządzenia chłodnicze, mimo ciągłego rozwoju technologicznego wymagają stałej kontroli mechanicznej i sanitarnej, a klasyczne, niezmodernizowane instalacje są energochłonne. W celu zachowania zgodności z normami środowiskowymi oraz optymalizacji zużycia mediów przemysłowych przedsiębiorcy podejmują działania służące poprawie efektywności energetycznej. W efekcie obniżają koszty operacyjne, zmniejszają oddziaływanie na środowisko, zwiększając przy tym konkurencyjność i odpowiadając na rosnące oczekiwania proeklogiczne konsumentów. Zanim jednak będzie można przystąpić do bezpośrednich działań dotyczących poprawy efektywności energetycznej, warto przeprowadzić audyt energetyczny mający na celu identyfikację wszystkich obszarów wymagających poprawy. Taka analiza jest wykonywana na każdym etapie procesu wytwarzania żywności obejmując produkcję i dystrybucję wszystkich mediów przemysłowych. W wyniku przeprowadzonego audytu energetycznego powstaje propozycja przedsięwzięć poprawiających efektywność energetyczną, uwzględniając ocenę efektu oraz okres zwrotu dla przedsięwzięć inwestycyjnych.

 

Partner – nie podwykonawca

Decydując się na realizację takiego zadania należy zwrócić szczególną uwagę na wybór odpowiedniego partnera, który dysponuje wiedzą
i doświadczeniem z zakresu zagadnień energetycznych proponując rozwiązania dopasowane do indywidualnych potrzeb klienta. Atutem jest partner, który może zaproponować finansowanie, biorąc długoterminową odpowiedzialność za przyszłość projektu.

Takie usługi świadczy Veolia – zaufany partner miast i przemysłu, obecny na rynku polskim od ponad 20 lat. Veolia tworzy i wdraża nowoczesne rozwiązania z obszaru mediów przemysłowych, a także oferuje zarządzanie obiektem w oparciu o ustalone wskaźniki efektywności.  Przykład idealnej współpracy w zakresie modernizacji zakładu pod kątem pozyskiwania chłodu do przemysłu spożywczego jest współpraca
OSM Włoszczowa i firmy Veolia.

 

Udostępnij: