2018 był rokiem browarów

Piwo bezalkoholowe rośnie w siłę

Szeroko komentowanym trendem w piwie, który pojawił się już wcześniej, ale nasilił w 2018 jest dynamiczny rozwój piw bezalkoholowych. Piwa o zawartości alkoholu poniżej 0,5% to już niemal 513 mln złotych, co odpowiada 3,1% udziałów w całej kategorii. Ich wartość jest większa niż win musujących i rumów razem wziętych. Rozwojem tego segmentu w największym stopniu kierowały piwa z zerową zawartością alkoholu, wygenerowały ¾ całego wzrostu. Pomimo tego, że wiodącą rolę odgrywają tutaj mixy piw z lemoniadą i lagery, to zaczęły się pojawiać bezalkoholowe piwa górnej fermentacji. Trend rozwoju piw bezalkoholowych jest o tyle ważny, że wpływa na sposób konsumpcji.

Smaki tropikalne coraz modniejsze

Czego możemy spodziewać się w 2019? Prawdopodobnie czekają nas kolejne konsolidacje na rynku. Polski konsument jest coraz bardziej świadomy i wyedukowany, więc browary będą musiały się skupić na jakości oraz budowaniu dystrybucji. Do wzrostu piwnych specjalności będą się przyczyniać Indian Pale Ale i piwa pszeniczne, a spośród smaków, popularne już wśród browarów rzemieślniczych, smaki tropikalne takie jak marakuja czy ananas– puentuje Edyta Prokopiuk.

 

źródło: informacja prasowa Nielsen