Rynek serów będzie wart 112 miliardów dolarów

Światowy rynek serów w 2019 roku był wart 69,7 mld dolarów. Prognozuje się, że do 2025 roku wartość rynku osiągnie 112,8 mld dolarów, przy rocznym wzroście na poziomie 8,4% w latach 2020-2025.

Najwięcej sera na całym świecie skupują sieci typu fast food. Ze względu na stale rosnące przychody w tej branży, przemysł fast food rozwija się w zawrotnym tempie, co według prognoz spowoduje zwiększenie konsumpcji sera w najbliższej przyszłości.

Oczekuje się, że rynki wschodzące, takie jak Chiny i Indie, będą napędzać globalny rynek serów w nadchodzących latach. Wcześniej spożycie sera ograniczało się w dużej mierze do krajów zachodnich. Jednak wraz ze wzrostem amerykanizacji w trendach żywieniowych, rozwijającą się ciągle gospodarką, przyrostem populacji klasy średniej i rosnącą urbanizacją, oczekuje się, że konsumpcja sera na tych rynkach wzrośnie .

Obecnie naturalnie produkowany ser jest chętniej kupowany w przeciwieństwie do przetworzonego preparatu ze względu na rosnącą świadomość zdrowotną wśród konsumentów.

Rozwój zorganizowanego sektora detalicznego pozytywnie wpływa na światowy rynek serów. Jeszcze kilka lat temu wielu globalnych liderów wahało się przed sprzedażą swoich produktów w krajach rozwijających się. Obawa wynikała z niewiedzy o rozwijającym się rynku. Niemniej jednak wraz ze wzrostem liczby zorganizowanych sklepów detalicznych wielu producentów inwestuje obecnie na rynkach takich jak Indie i Chiny.

Wraz ze wzrostem inicjatyw marketingowych, podejmowanych przez liderów rynku, za pośrednictwem różnych mediów reklamowych, popularność tego produktu wśród wielu nowych rynków rośnie.

 

źródło: globenewswire.com