Ceny żywności ogółem poszły w marcu najmocniej w górę ze wszystkich głównych kategorii. W marcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały wyższe ceny żywności (o 0,9%) – wynika z danych GUS.
Natomiast w zestawieniu z rokiem poprzednim, wśród produktów spożywczych, które najbardziej podrożały w ostatnich 12 miesiącach są:
- mięso wieprzowe – 27,1%
- owoce – 19,3%
- wędliny – 15,2%
- pieczywo – 8,5%
- warzywa – 7,9%
- mleko – 7%
- cukier – 6,8%
Produkty, które najbardziej potaniały w ostatnich 12 miesiącach:
- masło – 4,4%
- tłuszcze zwierzęce – 2,2%
- oleje – 0,7%
Wszystkie liczby są wyrażone w procentach.
źródła: 300gospodarka.pl, stat.gov.pl