GUS: mięso wieprzowe i owoce podrożały najmocniej

Ceny żywności ogółem poszły w marcu najmocniej w górę ze wszystkich głównych kategorii. W marcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały wyższe ceny żywności (o 0,9%) – wynika z danych GUS.

Natomiast w zestawieniu z rokiem poprzednim, wśród produktów spożywczych, które najbardziej podrożały w ostatnich 12 miesiącach są:

  • mięso wieprzowe – 27,1%
  • owoce – 19,3%
  • wędliny – 15,2%
  • pieczywo – 8,5%
  • warzywa – 7,9%
  • mleko – 7%
  • cukier – 6,8%

Produkty, które najbardziej potaniały w ostatnich 12 miesiącach:

  • masło – 4,4%
  • tłuszcze zwierzęce – 2,2%
  • oleje – 0,7%

 

Wszystkie liczby są wyrażone w procentach.

 

źródła: 300gospodarka.pl, stat.gov.pl