Import i eksport jabłek i soku jabłkowego w Polsce

Zagraniczny handel jabłkami. Import

Import jabłek do Polski nie ma znaczenia dla kształtowania się ich krajowej podaży. Zwiększony import ma miejsce w latach relatywnie małych zbiorów w kraju i dotyczy przede wszystkim jabłek kierowanych do zakładów przetwórczych. W latach 2010-2019 największy przywóz był w 2011 i 2012 r. i wyniósł odpowiednio 65 i 51 tys. ton. W pozostałych latach nie przekraczał 40 tys. ton. W 2018 r. import wyniósł zaledwie 9,1 tys. ton, a w 2019 r. – 7,6 tys. ton. Jabłka deserowe sprowadzane są przede wszystkim z krajów UE (głównie z Włoch) oraz z krajów Ameryki Południowej (Chile, Argentyna). Ceny importowanych jabłek deserowych są znacząco wyższe od cen jabłek pochodzących z produkcji krajowej.

Saldo handlu zagranicznego jabłkami jest stale wysoko dodatnie, zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym. Średnio w latach 2015-2019 wyniosło ono 955 tys. ton i 315,1 mln euro, a w 2019 r. – 966,2 tys. ton i 321,1 mln euro.