Import i eksport jabłek i soku jabłkowego w Polsce

Podsumowanie

Jabłka oraz soki jabłkowe (zagęszczone i nieskoncentrowane) są jedną z podstawowych pozycji w polskim eksporcie świeżych i przetworzonych produktów ogrodniczych. Eksport soków, zwłaszcza soków nieskoncentrowanych, wykazuje tendencję wzrostową. Po wprowadzeniu przez Rosję embarga na przywóz świeżych, mrożonych i suszonych produktów ogrodniczych z UE, zahamowany został eksport jabłek z naszego kraju. Przywrócenie tendencji wzrostowych w eksporcie tych owoców zależeć będzie od sukcesu dalszej dywersyfikacji rynków zbytu i dostosowania oferty podażowej do wymogów tego rynków. Z punktu widzenia producentów jabłek bardziej korzystne jest rozwijanie ich eksportu i wzrost spożycia na rynku krajowym. Ceny oferowane przez zakłady produkujące i eksportujące soki (głównie zagęszczone) są znacznie niższe od możliwych do uzyskania na rynku jabłek przeznaczonych na eksport i do konsumpcji w kraju.

Import jabłek i nieskoncentrowanego soku jabłkowego nie ma większego wpływu na kształtowanie się krajowego bilansu, a przywóz zagęszczonego soku jabłkowego sprzyja wzrostowi eksportu tego produktu i poprawie konkurencyjności sprzedaży na rynku zagranicznym. Łączne dodatnie saldo handlu zagranicznego jabłkami i sokami jabłkowymi w ostatnich dziesięciu latach zwiększa się i średnio w latach 2015-2019 wyniosło 594 mln euro, a w 2019 r. (wg nieostatecznych danych) przekroczyło 635 mln euro.