Wkłady filtracyjne do stabilizacji na zimno Parker Bevpor BR

Parker domnick hunter specjalizuje się w rozwiązaniach mikrofiltracji dla browarnictwa. Z zespołem specjalistów, inżynierów i naukowców w 50 krajach i 50 latami doświadczenia wspierania najlepszych marek, Pdh jest doskonałym partnerem do wsparcia Twojego procesu.
Nowa linia Bevpor BR pozwala browarom znacząco obniżyć koszt stabilizacji mikrobiologicznej, chroniąc jednocześnie walory smakowe piwa. Zostało to osiągnięte dzięki użyciu unikalnej membrany polieterosulfonowej (PES), która została zwalidowana pod kątem zatrzymywania konkretnych mikoorganizmów psujących produkt. Oferuje ona najdłuższą żywotność i przez to najwyższą opłacalność, obniżając koszty eksploatacyjne. Dodatkowo, wyjątkowa konstrukcja filtrów Bevpor BR pozwala na testy integralności, ponieważ są one całkowicie hydrofilowe i nasiąkają łatwo i szybko.

Podstawowe zalety wkładów Bevpor BR:

– absolutny stopień retencji mikroorganizmów
– najwyższa żywotność i najniższe koszty eksploatacyjne
– gwarancja i kontrola nad skutecznością filtra
– certyfikowane do spełniania wymogów UE i USA dotyczących kontaktu z żywnością

Stabilizacja na zimno

Filtry Bevpor BR zostały zaprojektowane, by przewyższać oczekiwania w stabilizacji na zimno, gdzie piwo musi zostać przefiltrowane tak, aby usunąć wszelkie mikroorganizmy, które mogłyby wpłynąć na stabilność produktu i jego okres przydatności do spożycia. Istnieje szereg mikrobów, które muszą zostać usunięte, by zapobiec zepsuciu. Zazwyczaj są to drożdże, bakterie kwasu octowego i bakterie kwasu mlekowego.
Parker Bevpor BR to najbardziej zaawansowane dostępne filtry do stabilizacji na zimno piwa przed rozlewem. Zapewnienie długich czasów użytkowania w procesie przekłada się na znaczące oszczędności w dłuższej perspektywie, ponieważ częstotliwość wymiany wkładów zmniejsza się. Dodatkowo, zredukowane mogą zostać koszty poboczne, związane z czasem poświęconym na wymianę czy rzadszymi przestojami.
Te korzyści zawdzięczane są innowacyjnej konstrukcji i materiałom. Zastosowano zoptymalizowaną membranę PES, z dużą, plisowaną powierzchnią (0,8 m2 na moduł 10”) i integralną warstwę prefiltracyjną.

Walidacja

Bevpor BR zostały zwalidowane by zapewnić retencję najbardziej typowych mikroorganizmów na najwyższym poziomie. Zostało to sprawdzone poprzez powtarzane próby z użyciem żywych bakterii w warunkach dynamicznego przepływu, bazując na wytycznych ASTM F838.
Podczas testu, każdy filtr jest obciążany komórkami w koncentracji >107 / cm2 membrany filtra. To ma odzwierciedlać najgorsze możliwe warunki i zapewnia, że każdy por membrany jest obciążony przynajmniej jedną żywą komórką.

Ponadto, Bevpor BR spełniają wymogi następujących regulacji:

– rozporządzenie Komisji Europejskiej 1935/2004, artykuły 3 i 17
– regulacje Komisji Europejskiej 10/2011 odnoszące się do materiałów sztucznych i odpowiednie poprawki, aż do 284/2011,
– regulacja Komisji Europejskiej numer 2023/2006 o Dobrych Praktykach Produkcyjnych
– FDA 21 CFR część 170-199

Są bezpieczne do użytku w bezpośrednim kontakcie z żywnością każdego rodzaju.
Wszystkie wkłady przechodzą finalną kontrolę jakości przed wysyłką. To oznacza: test przepływu dyfuzyjnego, by sprawdzić integralność, płukanie dużą objętością wody ultraczystej, suszenie powietrzem przefiltrowanym przez filtry HEPA i pakowanie w zapieczętowanym opakowaniu ochronnym z polietylenu w bezpiecznym otoczeniu.

Ochrona jakości piwa

Filtry Bevpor BR chronią profil smakowy piwa i wydłużają okres przydatności do spożycia w porównaniu do pasteryzacji. W szeregu niezależnych testów zbadano wpływ pasteryzacji w przepływie i stabilizacji na zimno (z użyciem wkładów Bevpor BR) na smak. Zostały one przeprowadzone z udziałem doświadczonych testerów, przy użyciu tych samych warek piwa po stabilizacji na zimno oraz po pasteryzacji w przepływie, by dowiedzieć się, czy metoda stabilizacji ma wpływ na charakterystykę produktu końcowego.
Ustalono, że ma wpływ nie tylko na smak zaraz po wyprodukowaniu, ale także przez cały okres przydatności do spożycia. Stabilizacja na zimno przy użyciu Bevpor BR wydłużyła czas, po którym wzrasta utlenienie piwa. Nie tylko zajęło dłużej, żeby nuty utlenienia się pojawiły, ale było ich mniej przez całe 12 miesięcy testu. Specjalna, zoptymalizowana membrana PES zapewnia zachowanie oryginalnej charakterystyki piwa, gwarantując jednocześnie usunięcie szkodliwej mikrobiologii.

Niezrównana niezawodność

Bevpor BR zostały zaprojektowane, by służyć w procesie maksymalnie długo, zanim nastąpi zablokowanie – jest to istotny parametr, pozwalający zredukować koszty eksploatacyjne stabilizacji mikrobiologicznej. Unikalna membrana PES o uporządkowanym upakowaniu jest oparta na technologii pozwalającej przechwytywać mikroorganizmy bez zawężania dróg przepływu. Żywotność jest dodatkowo wydłużona za sprawą rozwiązań sprawdzonych przez lata: wysokiej powierzchni filtracji i integralnej warstwie prefiltracyjnej wbudowanej w każdy 10” moduł. Te i inne cechy powodują, że Bevpor BR to najlepszy wybór do stabilizacji na zimno, dający jednocześnie maksymalną skuteczność i opłacalność.