Na Słowacji znajduje się siedem zakładów produkcji słodu, które przetwarzają jęczmień browarny w słód.
Słowacja słodem stoi – produkuje wysokiej jakości słód z jęczmienia browarnego, którym interesują się browary na całym świecie.
W ubiegłym roku Słowacja była szóstym najważniejszym eksporterem słodu w Europie
Jana Shepperd, prezes słowackiego stowarzyszenia producentów piwa i słodu (SZVPS)
Według Shepperd przemysł słodowy w kraju jest przykładem przemysłu spożywczego, który ma możliwość przeciwstawić się zagranicznej konkurencji, podkreślić siłę Słowacji, a także poprawić długoterminowy (jak na razie ujemny) bilans handlowy krajowego sektora rolno-spożywczego.
Według niej celem SZVPS jest zwiększenie zainteresowania słowackich rolników uprawą wiosennych odmian jęczmienia browarnego. Na Słowacji znajduje się siedem zakładów produkcji słodu, które przetwarzają jęczmień browarny w słód. W 2018 r. całkowita produkcja słodu przekroczyła 290 000 ton, co stanowi najwyższy wynik od dziesięciu lat. Z całkowitej ilości słodu produkowanego na Słowacji krajowe browary potrzebują około jednej piątej. Reszta jest sprzedawana browarom za granicą.
Ze względu na znaczny spadek powierzchni jęczmienia jarego i fakt, że tylko około 40% jego zbiorów osiąga jakość słodowania, słowackim browarnikom brakuje rocznie 50 000 do 100 000 ton jęczmienia browarnego, który muszą importować z zagranicy
Tomáš Ševčík, wiceprezes SZVPS
Według Ševčíka, aby utrzymać konkurencyjność słowackich browarów na rynkach światowych, konieczne jest wzmocnienie uprawy jęczmienia jarego na Słowacji.
Z powodu zmian klimatu, które również powodują brak równomiernej wilgoci w glebie, zdaniem Ševčíka, hodowcy i przetwórcy próbują znaleźć rozwiązania w nowych odmianach i formach jęczmienia browarnego lub nowych praktykach agrotechnicznych.
źródło: ekonomika.sme.sk