Jedzenie dobre dla mózgu

Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ponad 16 milionów Amerykanów żyje z zaburzeniami poznawczymi. Upośledzenie funkcji poznawczych ma miejsce, gdy dana osoba ma problemy z zapamiętywaniem, uczeniem się nowych rzeczy, koncentracją lub podejmowaniem decyzji, które mają wpływ na codzienne życie. Te zaburzenia mogą mieć przebieg od łagodnego do ciężkiego.

Aby zagwarantować dobrą kondycję swojego mózgu, włączenie pewnych produktów do diety może okazać się kluczowe. Oto produkty, które wpłyną na poprawę pamięci, rozwiną umiejętność skutecznego uczenia się i udoskonalą możliwość sprawnego rozwiązywania problemów.

Borówka amerykańska

Według United Brain Association borówki pomagają zwalczać utratę pamięci, poprawiając lub opóźniając utratę pamięci krótkotrwałej. Badania wykazały również, że borówki mogą zmniejszać skutki choroby Alzheimera lub demencji, chroniąc mózg przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Jagody zostały powiązane ze zmniejszeniem stanu zapalnego w mózgu, poprawą komunikacji między komórkami mózgowymi i zwiększeniem plastyczności, co pomaga komórkom tworzyć nowe połączenia, co z kolei wspomaga uczenie się i pamięć.

Winogrona

Winogrona są pełne resweratrolu, związku wzmacniającego pamięć. Szczególnie odmiana Concord jest wypełniona polifenolami, przeciwutleniaczami dobrymi dla mózgu.

Jarmuż

Jarmuż jest pełen zdrowych dla mózgu składników odżywczych, takich jak witamina K, luteina, kwas foliowy i beta karoten. Wykazano, że składniki odżywcze w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak jarmuż, pomagają spowolnić spadek funkcji poznawczych.

Rozmaryn

Rozmaryn zawiera kwas karnozowy, który wspomaga mózg. Wykazano również, że rozmaryn zwiększa aktywność umysłową.

Kurkuma

Ta przyprawa zawiera przeciwutleniacze, takie jak kurkumina, silny i naturalnie występujący środek przeciwzapalny. Wykazano, że kurkuma poprawia przyswajanie tlenu przez mózg, poprawia funkcje poznawcze i wzmacnia pamięć.

Arbuz

Arbuz to pokarm wzmacniający mózg, który może zmaksymalizować funkcję pamięci. Arbuz ma wysokie stężenie likopenu, silnego przeciwutleniacza niezbędnego do prawidłowej pracy mózgu.

źródło: thedailymeal.com