Polskie jabłka z Grójca w wersji eko

„Bio” jest coraz bardziej modne. Tylko w pierwszym kwartale 2020 roku sprzedaż warzyw bio w sklepach Biedronki wzrosła aż o 44 procent w porównaniu do takiego samego okresu w zeszłym roku, a w przypadku owoców bio był to wzrost 34%.

Polskie jabłka

Od 20 sierpnia br. sieć wprowadziła nowość w tej serii – sezonowe polskie jabłka. Pochodzą z Grójca, nazywanego największym sadem Europy. Sezonowe polskie jabłka goBIO, tak jak i inne warzywa tej marki posiadają unijne logo produkcji ekologicznej dające gwarancję, że ich wytworzenie nie wiązało się ze stratami dla środowiska

Co właściwe oznacza „bio”?

To żywność wyprodukowana bez nawozów sztucznych i pestycydów, za to z zastosowaniem naturalnych metod uprawy, np. ręcznym wyrywaniem chwastów.

Na półkach Biedronki znaleźć można ok. 40 produktów z tej kategorii pod marką własną goBIO, w tym najpopularniejsze warzywa: cebulę, marchew, ziemniaki i pieczarki, ale też jogurty, kaszę bulgur, nasiona chia, kawę ziarnistą czy napój sojowy.