7. Zizomeryzowany ekstrakt do stosowania w warzelni (IKE – Isomerized Kettle Extract)
- Izomeryzacja zachodzi przy udziale siarczanu magnezu (MgSO4) do ekstraktu CO2 i po podgrzaniu do 70-80°C przez 1-2 godziny
- Stosowany dla idealnego dozowania izo-alfa-kwasów, często w celu skrócenia czasu gotowania
- Możliwość zautomatyzowania dodawania ekstraktu
- Wygląd: żółto-zielony syrop, gęsty, ale płynny przy temperaturze pokojowej
- Izo-alfa-kwasy: 40-60%* (niemal 100% alfa kwasów jest zizomeryzowana)
- Alfa-kwasy: <2%
- Beta-kwasy: 1-15 %*
- Olejki chmielowe: 1-8%*
- Wilgotność: 7-9%
- Zalety: bardzo długa trwałość, idealnie dozowana ilość izo-alfa-kwasów, niższe koszty
- Wady: wybiórczy produkt, poddany dodatkowo obróbce termicznej
* w zależności od odmiany
8. Izo-ekstrakt 30% (potasowy)
- Izomeryzowany solami potasowymi
- Zdecydowanie lepiej rozpuszcza się w wodzie lub piwie
- Stosowany często po fermentacji, najpóźniej przed filtracją.
- Korekcja zawartości alfa-kwasów po fermentacji, ale maksymalnie do 40% całości alfa-kwasów (inaczej obniżona jakość goryczki)
- Wygląd: klarowny, płynny, żółty roztwór
- Izo-Alfa-kwasy: 30%
- Alfa-kwasy: <0,6%
- Beta-kwasy: <0,2 %
- Olejki chmielowe: <0,1%
- pH: 9,0
- Zalety: bardzo długa trwałość, idealnie dozowana ilość izo-alfa-kwasów, możliwość stosowania na każdym etapie produkcji piwa
- Wady:niemal chemicznie czyste izo-alfa-kwasy, brak innych związków chmielowych
9. Rho-, Tetra-, oraz Hexa-izo-ekstrakty
- Zredukowane i zizomeryzowane ekstrakty potasowe
- Zredukowana grupa karbonylowa – nie jest możliwe powstawanie MTB (3-metylo-2buten-1-tiol, merkaptan prenylowy) przy ekspozycji piwa na światło UV
- Stosowany często po fermentacji, najpóźniej przed filtracją
- Korekcja zawartości alfa-kwasów po fermentacji, ograniczenie zapachu „skunksa”.
- Może być stosowany do piw w zielonej, a nawet przeźroczystej butelce (które przepuszczają znacznie więcej światła UV)
- Niektóre formy poprawiają dodatkowo pianę.
- Wygląd: klarowny, płynny, czerwony roztwór
- Rho-, Tetra- lub Hexa-izo-alfa-kwasy: 9-30%
- Izo-alfa-kwasy: <0,2%
- Alfa- i Beta-kwasy: <0,2 %
- Olejki chmielowe: <0,5%
- pH: 8,5-9,5
- Zalety: bardzo długa trwałość, idealnie dozowana ilość zredukowanych izo-alfa-kwasów, możliwość stosowania na każdym etapie, wysoka stabilność.
- Wady: niemal chemicznie czyste zredukowane izo-alfa-kwasy.