Pekpol -wzrost sprzedaży i inwestycje

W ostatnim czasie, w związku ze wzrostem sprzedaży i produkcji, zakład rozpoczął szereg inwestycji, związanych m.in. z unowocześnieniem linii produkcyjnych, zakupem maszyn, ale też rozbudową samego zakładu.


Proces produkcyjny w ZM Pekpol od kilkunastu lat jest zmodernizowany i zautomatyzowany, firma produkuje żywność w oparciu o międzynarodowe wymagania jakościowe. Jednak wraz skokowym wzrostem sprzedaży konieczne było dostosowanie zakładu do nowej rzeczywistości produkcyjnej. – Przygotowujemy nowe przestrzenie magazynowe, rozbudowujemy dział ekspedycji i zwiększamy powierzchnię zakładu o parę tysięcy metrów. W planach jest także powstanie nowego działu produkcji wędlin. Ważną inwestycją dla nas jest duży magazyn kartonów, prowadzony przy naszej konfekcji. Usprawni on kompleksową organizację pracy i zapewni przechowywanie kartonów w odpowiednich warunkach. Zainwestowaliśmy w zakup kolejnej linii do zamykania kartonów i następnej maszyny, jeszcze nowocześniejszej do ich formowania. Sklei ona kartony o konstrukcji niestandardowej, przy zachowaniu wszystkich technicznych parametrów wytrzymałościowych i innych, wymaganych przez naszych klientów. Rozwój sprzedaży sprawił, że nasza ekspedycja zrobiła się za mała, a zapotrzebowanie transportowe wzrosło. Podsumowując: konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków do przechowywania towaru, odpowiednia wielkość magazynowa, a to wiąże się z budowaniem kolejnych hal do produkcji wędlin – mówi Tomasz Łączyński, prezes ZM Pekpol Ostrołęka.


Przebudowa zakładu obejmuje nowe ciągi i hale produkcyjne dla wędlin. W planach jest także inwestycja w nowe komory wędzarnicze. Ale, jak mówi Tomasz Łączyński, firma stara się maksymalnie zautomatyzować poszczególne procesy produkcji. – Część inwestycji to oczywiście wymiana maszyn i urządzeń. Wejście na zdecydowanie większe wolumeny produkcyjne wiąże się z tym, że muszą być bardziej nowoczesne i zapewniać odpowiednie moce produkcyjne. Dla przykładu zakład wyposażony w nowoczesne urządzenie do rozmrażania mięsa, które jest w stanie rozmrozić 4-6 ton mięsa od temperatury -18 do -1°C na godzinę, zapewnia zupełnie inną jakość produktu. Firma musi się dostosować do wzrostów sprzedaży i robić to na odpowiednim poziomie, zgodnym z obowiązującymi standardami. Taki wzrost skokowy nie pozostaje bez konsekwencji – nie obędzie się bez inwestycji – wyjaśnia Prezes ZM Pekpol.