Mleczarze otwierają szampana – określenia mleko i masło zastrzeżone!

W dzisiejszym (23.10.2020) głosowaniu nad sprawozdaniem posła do Parlamentu Europejskiego Erica Andrieu (FR, S&D) w sprawie sCMO, „poprawka 171” została zatwierdzona.

Oznacza to, że określenia dotyczące mleka, czyli „mleko”, „masło”, „serwatka”, „jogurt” itp są zastrzeżone wyłącznie dla produktów mlecznych.

Produkty na bazie ekstraktów roślinnych nie mogą używać terminów i określeń zastrzeżonych dla nabiału.

Ochrona terminów mleczarskich na jednolitym rynku
Na poziomie europejskim ochrona terminów mleczarskich gwarantuje, że wszystkie produkty mleczne są wytwarzane z mleka i przetworów mlecznych. W istocie prawodawstwo UE1 stanowi, że „mleko” oznacza wyłącznie zwykłą wydzielinę z gruczołu mlekowego uzyskaną z jednego lub więcej udojów, bez żadnych dodatków ani ekstrakcji.

W konsekwencji „przetwory mleczne” oznaczają produkty otrzymane wyłącznie z mleka, w tym: serwatkę, masło, maślankę, maślankę, kazeinę, bezwodny tłuszcz mleczny, ser, jogurt, kefir, kumys, śmietanę itd.