Trendy na rynku mrożonek

ResearchAndMarkets.com opublikował raport o globalnym rynku mrożonek. Wartość globalnego rynku mrożonek w 2018 roku wyniosła 228 miliardów dolarów. Szacunki do 2025 roku zakładają kilkuprocentowy wzrost rok do roku. Oczekuje się też, że segment dań gotowych na rynku mrożonek będzie rósł 2,5–4% rocznie.

Najważniejsze trendy

Bez konserwantów
Z raportu wynika, że ​​rynek mrożonek nigdy nie wydawał się jaśniejszy. Coraz częściej konsumenci gotują świeże posiłki w domu, wolne od konserwantów. Poszukuje się wysokiej jakości mrożonek z obszernych kategorii bezmlecznych, wegańskich, bezglutenowych, bezcukrowych i niskotłuszczowych. Najnowszym trendem technologicznym ma być zamrażanie kriogeniczne, zapobiegające dodawaniu konserwantów przy jednoczesnym zachowaniu znikomego wzrostu mikroorganizmów.

Dania gotowe dla millenialsów
To pokolenie jest gotowe do eksperymentowania i inwestowania w nowe produkty oczekując równolegle wygody i łatwości w użyciu, oczywiście przy zaspokojeniu potrzeb żywieniowych.

Wymagania łańcucha chłodniczego
Mrożonki wymagają optymalnej temperatury około -18 ° C. Nawet najmniejsza awaria systemu łańcucha chłodniczego może spowodować straty. Wymagane jest tu dobrze działające zasilanie rezerwowe i stała czujność. Doskonalenie systemów łańcucha dostaw jest kluczowe dla dynamicznego rozwoju kategorii.

Techniki zamrażania
Raport zwraca uwagę na rosnącą tendencję w stosowaniu techniki IQF, czyli „indywidualne szybkie mrożenie” – metodzie polegającej na przepuszczaniu każdego pojedynczego kawałka żywności przez schładzarkę szokową na przenośniku taśmowym. Ma to zapewnić świeżość artykułów spożywczych, nawet po rozmrożeniu. Groszek zamrożony techniką IQF i zapakowany w karton, tacę z pokrywką lub tacę z krystalicznego PET ma sprzedawać się szybciej niż ten zamrożony „tradycyjną” metodą.

Pełen raport do pobrania:

https://www.researchandmarkets.com/reports/3501390/frozen-food-market-forecast-2020-2025?utm_source=GNOM&utm_medium=PressRelease&utm_code=lgq2cv&utm_campaign=1453152+-+Worldwide+Frozen+Food+Industry+to+2025+-+Increasing+Demand+for+Preservative+Free+Food&utm_exec=jamu273prd