Czwarta edycja Forum Technologii Serowarskich odbyła się w Licheniu. Obrady wzbogacone były o debatę pt. „Co dalej z polskim serem?” a także o GALĘ rozdania nagród konsumenckiego konkursu sera Szefów Kuchni Golden Cheese Poland.
Zdjęcia z debaty:
Zdjęcia z obrad:
Zdjęcia ze stoisk i rozmów kuluarowych:
Zdjęcia z Gali Golden Cheese Poland
PREZENTACJE WYGŁASZANE W TRAKCIE FORUM
– Trendy i wyzwania rynkowe, Agnieszka Kurzemska, PMR Consulting & Research
– Światowy rynek sera, Tomasz Motylewski, Chr. Hansen
– Ekologiczny sposób mycia form serowarskich i dezynfekcji powietrza, Maciej Szczepanik, Anti-Germ
– Pall microflow XL – urządzenie do filtrowania solanek serowarskich, Marek Jastrzębski, Pall
– Pasta Filata, Marek Stelmaszuk, CSK
– Wykorzystanie koncentratu UF w produkcji serów topionych, Antoni Pluta, SGGW
– Serwatka: przekleństwo czy błogosławieństwo?, Justyna Żulewska, UWM Olsztyn
– Wysokobiałkowe sery topione Bartosz Sołowiej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
– Prezentacja BFR Systems. Krojenie stałowagowe serów okrągłych. Agnieszka Dybicz, GAL
– Opakowania otwórz/zamknij – maszyny pakujące ILAPAK, Wiesław Białas, Ilapak
– Wyspy zaworowe Pentair Südmo – od projektu po realizację, Sandra Spinkiewicz, Spinex
– AQUA AURUM – optymalizacja pracy i kosztów mycia form serowarskich, Kamil Serafin, Hypred
– Innowacyjne opakowania dla przemysłu mleczarskiego, Rafał Bielaszka, Ulma Packaging
– Separacja faz – eliminacja strat i poprawa jakości produktu, Michał Janczukowicz, Negele
– Elementy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w produkcji serów, Jarosław Kowalik, UWM
– Informacyjna i promocyjna funkcja opakowań serów i twarogów, Katarzyna Staniewska, UWM
– Bezpieczne, wydajne pakowanie i budowa marki, Karol Woźniak, Supravis
– Etykiety dedykowane branży mleczarskiej – aspekty technologiczne i wizualne, Patrycja Oleksy, KDS
– Ser dojrzewający w profilaktyce miażdżycy i nowotworów, Grażyna Cichosz, UWM