Spółdzielnia Mleczarska Spomlek co roku przyznaje nagrody swoim najlepszym dostawcom za jakość mleka. Jego parametry są dla mleczarni bardzo istotne, szczególnie zawartość kazeiny, która odgrywa niezbędną rolę w produkcji sera żółtego, którego jest zakład jednym z największych polskich producentów. Spółdzielnia znana jest jako producent serów szlachetnych. W 2016 roku wyprodukowała blisko 22,6 tys. ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Dlaczego akurat kazeina jest tak ważna w procesie ich produkcji?
Rolnik na czasie
Jaki jest nowoczesny dostawca mleka? Według Spomleku jest to rolnik wykształcony, potrafiący sprawnie reagować na zmieniające się trendy we współczesnym rolnictwie. Musi umieć realnie liczyć koszty produkcji mleka i w oparciu o to – ekonomicznie prowadzić gospodarstwo. Nowoczesny dostawca umie dostosować żywienie krów do posiadanych zasobów paszowych oraz upraw, potrafi zarządzać stadem i minimalizować straty w obszarach strategicznych, takich jak rozród. W tym celu niezbędne jest prowadzenie pracy hodowlanej w oparciu o ocenę użytkowości oraz dobór buhajów do kojarzeń. Rolnik nowoczesny potrafi wprowadzać innowacje w gospodarstwie w zakresie hodowli zwierząt, uprawy roślin, zabiegów agrotechnicznych, takich jak zestawy solarne, panele fotowoltaiczne, ekologiczne szamba.
Zmianą, na którą chce mieć wpływ mleczarnia, jest zwiększenie zawartości kazeiny w mleku i w tym kierunku prowadzi prace od lat. Obecnie skupiają się nad programem żywienia krów paszami nie zawierającymi pozostałości roślin modyfikowanych genetycznie. W celu zadbania o jakość dostarczanego mleka, Spomlek co roku organizuje konkurs Gospodarstwo Roku. Myślą przewodnią konkursu jest nagrodzenie hodowców za wieloletnią pracę hodowlaną, utrzymanie najwyższych standardów jakościowych mleka oraz trud włożony w rozwój gospodarstw – mówi Edward Bajko.
Finałowe gospodarstwa odwiedziła komisja konkursowa, która dokonała oceny, między innymi, pod kątem innowacyjnych rozwiązań, parku maszynowego oraz stanu sanitarno – higienicznego gospodarstw. Wybór nie był łatwy, gdyż z roku na rok widać jak nasze gospodarstwa się rozwijają, jak dbają o zaplecze paszowe i unowocześniają obory. Finaliści postawili sobie nawzajem bardzo duże wyzwanie. Komisja musiała wyznaczyć ostateczną kolejność, ale już sam fakt znalezienia się w tym elitarnym gronie to spore osiągnięcie i powód do dumy – mówi Agnieszka Kamela, dyrektor skupu surowca oraz członek komisji konkursowej.
Po wprowadzeniu „programu kazeinowego” w naszej spółdzielni staramy się podnieść jej poziom w mleku. Jest to o tyle istotne, że zawartość kazeiny ma zdecydowany wpływ na efektywność produkcji sera, czyli im większa zawartość kazeiny w mleku, tym więcej sera można z niego wyprodukować. Jest to istotny element w naszej długofalowej polityce – lidera na rynku serów długo dojrzewających. W konkursie Gospodarstwo Roku oceniamy parametry jakościowe mleka, są to: ilość komórek somatycznych oraz ilość bakterii, a także parametry określające zawartość procentową tłuszczu, białka i kazeiny. Punktacja dotycząca komórek somatycznych i bakterii jest przyznawana w zależności od średniej z wyników kolejnych trzech miesięcy kwartału, wyliczanej na podstawie średniej geometrycznej każdego miesiąca. Punktacja dotycząca parametrów mleka wyliczana jest na podstawie średniej z kolejnych miesięcy kwartału – dodaje Edward Bajko.
W tegorocznej edycji konkursu Gospodarstwo Roku wzięło udział 1200 gospodarstw. Przez 12 miesięcy, od kwietnia 2016 roku do marca 2017 roku, poddawane były weryfikacji. Punkty przyznawano za jakość mleka i jego parametry, wydajność mleczną, współpracę z działem zaopatrzenia rolników. Liczył się również staż dostaw mleka do spółdzielni. Zmagania zostały podzielone na cztery etapy. Po każdym z nich odpadało 25% gospodarstw z najniższą liczbą punktów. Do półfinału weszło 20 gospodarstw z każdej grupy, z której została wyłoniona finałowa piątka.
Najlepsi z najlepszych:
- Andrzej Haponiuk z miejscowości Holeszów (pow. Włodawski) – Gospodarstwo Małe (dostawy od 50 tys. do 200 tys. l mleka rocznie)
- Jan Ignatiuk z miejscowości Hanna (pow. Włodawski) – Gospodarstwo średnie (dostawy do 360 tys. l mleka rocznie)
- Adam Grodek z miejscowości Glina (pow. Ostrowski) – Gospodarstwo Duże (dostawy powyżej 360 tys. l mleka rocznie)
Całoroczne zmagania konkursowe członków Spomleku zakończyły się uroczystą galą 27 kwietnia na Zamku Biskupim w Janowie Podlaskim. Pierwsze miejsca nagrodzono Skodami Rapid w barwach marki sera Serenada. Za drugie miejsca wręczono dostawcom kluczyki do quadów, zaś trzecią nagrodą były popularne skutery marki Junak. Zdobywcy czwartego i piątego miejsca otrzymali wielofunkcyjne urządzenia kuchenne.