Krzysztof Panek, prezes Browaru Fortuna: w piwie najważniejsza jest równowaga

Wdrażamy kilkanaście nowych piw rocznie. Kiedyś to ja przede wszystkim skupiałem się na przygotowywaniu receptur, jestem w końcu z zawodu piwowarem. Teraz proces tworzenia to praca grupowa – pomysły na piwa rodzą się wspólnie, każdy dodaje coś od siebie. Myślę, że to korzystne.

Dla nas ważna w piwie jest równowaga. Nie lubimy piw jednopłaszczyznowych, z jedną dominująca cechą, która zabija wszystko inne. Z naszej perspektywy tylko takie piwo może być smakowite. A z kolei tę równowagę można odnaleźć, jeżeli na temat danego piwa wypowie się jakaś grupa. Każdy z nas ma inne preferencje sensoryczne, inną wrażliwość. Ja osobiście lubię piwa kwaśne i kwasowość nie jest dla mnie przeszkodą. Gdybym tworzył piwa zupełnie sam, to bardzo ograniczyłoby pulę konsumentów, którzy będą mieć podobną wrażliwość. Gdzieś tam ten filtr musi być szerszy i dzięki temu, że pracujemy zespołowo, lepiej się odnajdujemy. Wspólnie oceniamy nasze pierwsze efekty i dyskutujemy o danym produkcie.