Już po raz dwunasty objęliśmy patronat nad wareckimi spotkaniami producentów i przetwórców owoców. W spotkaniu uczestniczy ok 100 osób – przedstawicieli producentów przetworów owocowych, win, koncentratu jabłkowego oraz pokrewnych.
Obrady odbyły się w samym sercu wareckiego zagłębia jabłkowego – to tutaj rodzą się jedne z najsmaczniejszych polskich owoców.
Impreza adresowana jest do wyższej i średniej kadry technicznej – osób zajmujących się techniką i technologią, inwestycjami i rozwojem produkcji.
dr Bożena Nosecka podzieliła się twardymi danymi z zakresu produkcji, eksportu i trendów na rynku owoców świeżych i soków
W obradach uczestniczy kadra techniczna i zarządzająca zakładów przetwórczych
Paweł Czeczko (Calvatis) z zapałem mówił o korozji metali kolorowych i stali
Jacek Łubiński (PCC) zajął się rosnącymi normami jakościowymi w przetwórstwie owoców i warzyw
Marek Jastrzębski (Pall) zajął się technologiami membranowymi w przetwórstwie soków
Paweł Borowiec (Dr. Weigert) przedstawił zakres i możliwości swojej firmy
Robert Sas (Instytut Praktycznego Sadownictwa) ocenił aktualną sytuację na rynku jabłek
Paulina Kopeć (Unia Owocowa) mówiła o jakości polskich jabłek i możliwościach eksportowych
Mariusz Kowalczyk (Fructopol) podsumował ostatnie lata w branży z perspektywy dostawcy
Michał Górniak (Gomar) w towarzystwie silnej ekipy z firmy Fructopol
rozmowy przy soku
Uczestnikom obrad humory dopisywały
Dobry sok jest dobry na wszystko
Zebrani mieli okazje wziąć udział w równoległych warsztatach technicznych zorganizowanych przez firmy NETZSCH, FLOTTWEG, PALL, FRUCTOPOL i DSM.
Piotr Podobiński (Netzsch) prowadził warsztat nr 1
Piotr Ziarko oraz Marek Jastrzębski (Pall) organizowali warsztat nr 2
Adam Siekacz (DSM) brał udział w prowadzeniu warsztatu nr 3
Andreas Bruchmann (DSM) podzielił się swoją fachową wiedzą w trakcie warsztatu nr 3
Stefan Borowiec (Fructopol) w trakcie warsztatu nr 3 przekazywał szczegóły dot. logistyki towarów
Daniel Olszewski (Flottweg) w całości poprowadził warsztat nr 4
Drugiego dnia konferencji chętni mogli zapoznać się z najnowszą wiedzą dotyczącą poprawy bezpieczeństwa owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze szczegółami dot. wprowadzania na rynek produktów ekologicznych.
Mirosław Maziarka (Agro Smart LAB) podzielił się swoją rozległą wiedzą na temat technologii pozbiorczych poprawiających bezpieczeństwo i jakość owoców
Mariola Kurzępa-Międlar (Cobico) ze szczegółami opowiedziała o możliwościach wprowadzenia do obrotu żywności ekologicznej
Pamiątkowe zdjęcie uczestników ostatniej sesji
Polskie Jabłko to również nieocenione rozmowy kuluarowe, których w tym roku również nie mogło zabraknąć. Poniżej kilka pamiątkowych fotografii.