Polskie Jabłko, WARKA

Już po raz dwunasty objęliśmy patronat nad wareckimi spotkaniami producentów i przetwórców owoców. W spotkaniu uczestniczy ok 100 osób – przedstawicieli producentów przetworów owocowych, win, koncentratu jabłkowego oraz pokrewnych.

 

Obrady odbyły się w samym sercu wareckiego zagłębia jabłkowego – to tutaj rodzą się jedne z najsmaczniejszych polskich owoców.

Impreza adresowana jest do wyższej i średniej kadry technicznej – osób zajmujących się techniką i technologią, inwestycjami i rozwojem produkcji.

 

dr Bożena Nosecka podzieliła się twardymi danymi z zakresu produkcji, eksportu i trendów na rynku owoców świeżych i soków

W obradach uczestniczy kadra techniczna i zarządzająca zakładów przetwórczych

Paweł Czeczko (Calvatis) z zapałem mówił o korozji metali kolorowych i stali

Jacek Łubiński (PCC) zajął się rosnącymi normami jakościowymi w przetwórstwie owoców i warzyw

Marek Jastrzębski (Pall) zajął się technologiami membranowymi w przetwórstwie soków

Paweł Borowiec (Dr. Weigert) przedstawił zakres i możliwości swojej firmy

Robert Sas (Instytut Praktycznego Sadownictwa) ocenił aktualną sytuację na rynku jabłek

Paulina Kopeć (Unia Owocowa) mówiła o jakości polskich jabłek i możliwościach eksportowych

Mariusz Kowalczyk (Fructopol) podsumował ostatnie lata w branży z perspektywy dostawcy

Michał Górniak (Gomar) w towarzystwie silnej ekipy z firmy Fructopol

rozmowy przy soku

Uczestnikom obrad humory dopisywały

Dobry sok jest dobry na wszystko

Zebrani mieli okazje wziąć udział w równoległych warsztatach technicznych zorganizowanych przez firmy NETZSCH, FLOTTWEG, PALL, FRUCTOPOL i DSM.

Piotr Podobiński (Netzsch) prowadził warsztat nr 1

Piotr Ziarko oraz Marek Jastrzębski (Pall) organizowali warsztat nr 2

Adam Siekacz (DSM) brał udział w prowadzeniu warsztatu nr 3

Andreas Bruchmann (DSM) podzielił się swoją fachową wiedzą w trakcie warsztatu nr 3

Stefan Borowiec (Fructopol) w trakcie warsztatu nr 3 przekazywał szczegóły dot. logistyki towarów

Daniel Olszewski (Flottweg) w całości poprowadził warsztat nr 4

Drugiego dnia konferencji chętni mogli zapoznać się z najnowszą wiedzą dotyczącą poprawy bezpieczeństwa owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze szczegółami dot. wprowadzania na rynek produktów ekologicznych.

Mirosław Maziarka (Agro Smart LAB) podzielił się swoją rozległą wiedzą na temat technologii pozbiorczych poprawiających bezpieczeństwo i jakość owoców

Mariola Kurzępa-Międlar (Cobico) ze szczegółami opowiedziała o możliwościach wprowadzenia do obrotu żywności ekologicznej

Pamiątkowe zdjęcie uczestników ostatniej sesji

Polskie Jabłko to również nieocenione rozmowy kuluarowe, których w tym roku również nie mogło zabraknąć. Poniżej kilka pamiątkowych fotografii.