pielegnacja_winorosli

O pielęgnacji młodego wina i fermantacji malolaktycznej

Siódmy zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa 2019 poświęcony był stabilizacji i pielęgnowaniu młodego wina. Uczestnicy rozkładali na „czynniki pierwsze” wszystko to, co w tym czasie winiarz powinien zrobić z winem w przetwórni i w piwnicy. Dla początkującego winiarza hasło „fermentacja malolaktyczna” bywa czymś tajemniczym i trudnym do wykonania. Okazuje się jednak, że mając odpowiednią wiedzę i przygotowanie można sobie z tym łatwo poradzić.

pielegnacja_winorosli
A trochę tego jest do zrobienia, tym bardziej, że na niej nie kończy się pielęgnacja młodego wina.

Pielęgnacja młodego wina

Podczas zajęć słuchacze dowiedzieli się na czym polegają prawidłowo przeprowadzone:
• spontaniczna fermentacja jabłkowo-mlekowa i czyste kultury bakterii mlekowych, czynniki wpływające na przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej,
• przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej i kontrola tego procesu, produkty uboczne fermentacji jabłkowo-mlekowej,
• pielęgnacja młodego wina po fermentacji – ściąganie wina znad osadu, stabilizacja chemiczna i klarowanie, stabilizacja mikrobiologiczna leżakowanie nad osadem drożdży, filtracja, rodzaje filtrów winiarskich, kupażowanie,
• dojrzewanie wina – wino i jego potencjał dojrzewania, procesy zachodzące podczas, dojrzewania wina, pielęgnacja wina podczas dojrzewania,
• zastosowanie beczek przy wyrobie wina,
• butelkowanie wina – higiena i bezpieczeństwo przy wyrobie wina.
Tajniki związane z wspomnianymi pracami wyjaśniał enolog Piotr Stopczyński.
W ramach zajęć praktycznych prowadzonych przez Romana Myśliwca słuchacze przeprowadzali bieżące zabiegi pielęgnacyjne w winnicy.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji GALICJA VITIS, partnerem projektu jest Miasto Jasło.