Minister: Polska żywność jest bezpieczna

Zdajemy sobie sprawę z krytycznej sytuacji w jakiej znaleźli się polscy przedsiębiorcy w związku z dynamicznym wzrostem zakażeń wirusem SARS-CoV-2. W pełni rozumiemy obawy przedstawicieli branży spożywczej związane z ryzykiem konieczności przerwania produkcji i zamknięcia zakładów z powodu zawleczenia na ich teren koronawirusa – czytamy w komunikacie Ministerstwa Rolnictwa.

W obecnych okolicznościach, w obliczu globalnej pandemii, ruch towarowy środków spożywczych nadal trwa i musi mieć zapewnioną ciągłość. Łańcuch dostaw żywności musi tak funkcjonować by konsument miał pewność, że żywność, którą nabywa jest bezpieczna, nie jest zafałszowana i spełnia wszelkie wymogi prawa żywnościowego.

Działanie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jako organu kontrolującego jakość żywności, nie zostało zawieszone w związku z wprowadzeniem na terenie Polski stanu epidemii spowodowanej COVID-19.