Metody modyfikacji wody
Każdy browar, nawet ten najmniejszy, powinien dostosowywać wodę pod konkretny styl piwa. Metody modyfikacji są różne, ale można je podzielić na te prostsze i nieco bardziej skomplikowane, wymagające aparatury oczyszczającej. Zazwyczaj stosuje się połączenie obu metod, czyli instalacji oczyszczania wody (mniej lub bardziej zaawansowanych) wraz z modyfikacjami solami i kwasami podczas produkcji. Pamiętajmy jednak, że woda produkowana ostatecznie przez filtry odwróconej osmozy jest za czysta – taką wodę należy wymieszać z wodą po filtrach z węgla aktywnego dla wprowadzenia choćby minimalnej ilości soli niezbędnych do prawidłowego zacierania i fermentacji piwa (zazwyczaj jest to min. pięć stopni niemieckich twardości).
Modyfikacje solami
Znając już stężenia poszczególnych jonów w naszej wodzie podstawowej, dość prosta staje się modyfikacja wody solami do odpowiedniego poziomu. Do obliczenia potrzebnych soli polecane są kalkulatory, np. te zawarte w programach dla piwowarów (jak BeerSmithTM), albo te na stronach internetowych (np. https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/). Część soli ma słabą rozpuszczalność, dlatego warto stosować je jak najwcześniej, np. do zacierania, lub przygotować z nich wcześniej roztwory nasycone, które będziemy dodawać do brzeczki lub piwa. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować modyfikacji wody już w gotowym piwie. Najlepiej stosować sole łatwo rozpuszczalne, ale nawet podczas ich stosowania musimy być pewni prawidłowego ich wymieszania – a więc powinniśmy zastosować mieszanie pompami. Najczęstszą modyfikacją jest zmniejszanie kwasowości w gotowym piwie poprzez dodatek wodorowęglanu wapnia (sody oczyszczonej). Oczywiście takie działania powinny być poprzedzone odpowiednimi testami.