Nowa technologia pomaga kontrolować temperaturę żywności

Kupując żywność, która powinna być przechowywana w niskiej temperaturze aż do momentu ściągnięcia jej z półki, z pewnością dobrze byłoby wiedzieć, czy w pewnym momencie nie osiągnęła ona temperatury pokojowej. Pomocna może być nowa, eksperymentalna naklejka, informująca, czy produkt uzyskał temperaturę powyżej zera stopni.

Opracowane przez naukowców z Koreańskiego Instytutu Technologii Chemicznej jednorazowe urządzenie przeznaczone jest do umieszczania na żywności, wrażliwej na temperaturę, takiej jak mięso, ryby, owoce i warzywa. Można je również zastosować do innych produktów, które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze, takich jak leki.

Stworzenie nowej technologii ma na celu m.in. zapobieganie zatruciom pokarmowym wynikającym z wadliwego działania sklepowych lodówek lub zamrażarek

Cienka, elastyczna naklejka zawiera folię powierzchniową wykonaną z polimerowych nanowłókien, które równocześnie przecinają się, dopóki temperatura otoczenia jest niska. Powoduje to, że film na naklejce wydaje się nieprzezroczysty, dzięki czemu ukryty obraz nie jest widoczny.

Gdyby jednak ta folia osiągnęła temperaturę co najmniej 10 ° C przez określony czas, włókna „stopiłyby się”, a ich struktura zapadła się, powodując ich zaplątanie. W rezultacie film staje się przezroczysty, a obraz staje się widoczny. Nawet jeśli naklejka zostanie następnie umieszczona w niższej temperaturze, film pozostanie przezroczysty.

Niektóre produkty spożywcze są bardziej wrażliwe na temperaturę niż inne dlatego naukowcy znaleźli sposób na kontrolowanie czasu potrzebnego, aby folia z nanowłókien stała się przezroczysta po wystawieniu na działanie temperatury pokojowej.

Zaprojektowana do zastosowań w produktach spożywczych, naklejka jest cienka i elastyczna, a jej koszt wytwarzania jest niski. Przewiduje się, że technologia będzie miała duży potencjał do zastosowań na szybko rozwijającym się rynku dostarczania świeżej żywności.

 

źródło: foodprocessing.com.au