W ostatnich latach znacząco wzrósł popyt na produkty o obniżonej zawartości cukru. Współczesny konsument świadomie wybiera i kupuje produkty, które pozwalają na właściwe zbilansowanie diety, a co za tym idzie, zdrowy styl życia.
Kampanie społeczne związane z edukacją w zakresie cukrzycy i otyłości jako chorób cywilizacyjnych, a także projekt ustawy mającej wprowadzić opłatę od napojów z dodatkiem cukrów będących monosacharydami lub disacharydami oraz środków spożywczych zawierających te substancje oraz substancji słodzących, o których mowa w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, stawiają producentów przed wyzwaniem opracowania receptur z obniżoną ilością cukru.
Producenci żywności poszukują rozwiązań mających na celu uzupełnienie „pustki” powstałej po usunięciu części cukru ze składu. Sacharoza w produkcie wpływa głównie na smakowitość, jest substancją wzorcową smaku słodkiego, wzmacnia odczucia sensoryczne aromatu. W całości lub części możemy ją uzupełnić dodatkiem substancji słodzących, jednak nie zawsze jest to pożądane, a efekt zadowalający. Dodatkowo na etykiecie pojawić się musi wtedy jako kolejny składnik, często uciążliwy, w szczególności, jeśli kreowany produkt ma być zgodny z trendem „clean label”.
Firma JAR Aromaty proponuje oryginalne rozwiązanie w postaci narzędzia, którym jest „booster” słodyczy, dedykowany mi.in. dla sektora branży napojowej. Jest nim: aromat naturalny słodzący K1 skoncentrowany 340-007
Składnikami aromatu są: staranie wyselekcjonowana mieszanina naturalnych składników i preparatów aromatycznych. Nośnikiem jest alkohol etylowy.
Korzyści płynące z zastosowania aromatu:
– intensyfikacja odbioru smaku, odbudowa brakującej słodyczy,
– redukcja zawartości cukru nawet do 30%,
– skład: zawiera tylko naturalne składniki aromatyczne i preparaty aromatyczne,
– znakowanie: aromat naturalny lub aromat,
– bez obcych, metalicznych posmaków,
– działa tylko w połączeniu z cukrem.