Dr inż. Hubert Antolak, młody naukowiec z Politechniki Łódzkiej otrzymał nagrodę naukową Wydziału IV Nauk Technicznych PAN za pracę doktorską Bakterie Asaia spp. jako nowe zanieczyszczenie napojów funkcjonalnych oraz 8 artykułów związanych tematycznie z tą rozprawą.
Hubert Antolak został doceniony za wyniki badań związanych z izolowaniem bakterii Asaia spp. skażających smakowe wody mineralne i napoje izotoniczne.
Hubert Antolak jest adiunktem w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.
Warto zaznaczyć, że Instytut ten jest jedną z niewielu jednostek naukowych na świecie zajmujących się tematyką bakterii Asaia spp. Obecnie prowadzi badania mające na celu zastosowanie konsorcjów bakterii kwasu octowego, bakterii kwasu mlekowego i drożdży do nowych napojów bezalkoholowych.
źródło: Politechnika Łódzka