Neutralne węglowo składniki do produkcji żywności – pozyskiwane z akacji

ROUEN- francuski dostawca składników Nexira wprowadził na rynek linię obejmującą składniki pozyskiwane z czystej akacji i baobabu. Składniki te mają działanie prebiotyczne, charakteryzują się wysoką zawartością błonnika i są przyjazne dla FODMAP. Mogą one znaleźć zastosowanie w żywności i napojach funkcjonalnych, w tym w produktach mlecznych, batonach zbożowych i napojach, a także w suplementach, takich jak gotowe do użycia proszki.

Nexira zaproponowała kilka rozwiązań związanych z ograniczaniem emisji dwutlenku węgla oraz zrealizowała kilka programów oszczędzania energii – okazało się, że ilość węgla zaoszczędzonego dzięki tym wysiłkom jest równa ilości węgla wyemitowanego podczas pozyskiwania i dystrybucji składników.

Więcej na:

https://www.foodbusinessnews.net/articles/17881-nexira-offers-carbon-neutral-acacia-ingredients;