„Sztuczny nos” wykrywa świeżość mięsa


Zespół naukowców z Nanyang Technological University w Singapurze stworzył sztuczny system węchowy do oceny świeżości mięsa. Urządzenie to, skonstruowane w oparciu o jedną z metod sztucznej inteligencji, jaką są sieci neuronowe, działa w oparciu o „kod kreskowy”, który zmienia kolor, reagując na gazy wytwarzane przez rozkładające się mięso oraz aplikację na smartfony – służącą jako „czytnik”.


Podczas testowania na komercyjnie pakowanych próbkach kurczaka, ryb i wołowiny e-nos przewidział świeżość mięsa z dokładnością 98,5%. Rozwiązanie to może wspomóc ograniczanie marnotrawstwa żywności, tym bardziej, że jest proste w obsłudze i można je łatwo zintegrować z materiałami opakowaniowymi. Ponadto kody kreskowe są biodegradowalne i nietoksyczne więc można je bezpiecznie stosować we wszystkich częściach łańcucha dostaw żywności.


Więcej na:

https://industryeurope.com/sectors/construction-engineering/singapore-engineers-invent-artificial-nose-to-test-freshness-of-meat/