Marnowanie żywności to złożony problem społeczny i gospodarczy, który wpływa na zasoby naturalne i klimat. Minimalizowanie negatywnych skutków tego zjawiska to wspólne zadanie obywateli, biznesu, rządu i organizacji społecznych. Odpowiedzialne sieci handlowe od lat podejmują działania, dzięki którym przeciwdziałają marnowaniu żywności i pomagają potrzebującym.
Na świecie marnuje się ponad 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. Ta żywność pozwoliłaby zapewnić pożywienie blisko 3 miliardom ludzi i całkowicie wyeliminowałaby problem głodu[1]. Świadomość tego problemu rośnie, a firmy i instytucje na szczeblu międzynarodowym, krajowym i lokalnym podejmują liczne działania mające ograniczyć straty produktów spożywczych.
Lepiej zapobiegać, niż wyrzucać
W 2019 roku weszła w życie Ustawa o przeciwdziałaniu marnotrawienia żywności, która do lutego 2020 roku dawała sklepom czas na podpisanie umowy z organizacją charytatywną, do której będzie trafiać niesprzedana, ale jakościowo dobra żywność. Zgodnie z ustawą na wszystkie sklepy spożywcze lub hurtownie produktów żywnościowych o powierzchni sprzedaży powyżej 400 mkw został nałożony obowiązek przekazywania niesprzedanej żywności do organizacji pozarządowych.
Nie tylko przekazywanie żywności
Dobrą praktyką jest angażowanie klientów w świąteczne zbiórki żywności. Chętni mogą wesprzeć najbardziej potrzebujących, wkładając do specjalnych koszyków zakupione produkty spożywcze. Poza współpracą z Organizacjami Pożytku Publicznego, sieci handlowe mają również wiele sprawdzonych sposobów na zminimalizowanie strat żywności.
Marnotrawienie żywności wpływa na klimat
Światowa produkcja żywności napędzana jest przez rosnący, a bezpodstawnie wysoki popyt na produkty spożywcze. Kupujemy za dużo i bez przygotowania. Podaż, która nie odpowiada realnym potrzebom nabywczym, powoduje ogromne starty w środowisku. Mimo że posiadamy wiele narzędzi wdrażania zrównoważonych praktyk w rolnictwie, produkcja żywności wciąż powoduje zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, przyczynia się do utraty różnorodności biologicznej i zmian klimatu oraz pochłania ogromne ilości zasobów naturalnych. Zasobów, które wykorzystujemy do produkcji żywności, nie należy traktować jako odnawialnych – mówi Krystian Szczepański, dyrektor Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy.
[1] https://stopwastingfoodmovement.org/food-waste/food-waste-facts/