Heineken i covid: zamiana piwa w energię

Browar Heineken w Manchesterze twierdzi, że znalazł innowacyjny sposób na przekształcenie zmarnowanego piwa – niesprzedanego w wyniku pandemii i zamknięcia pubów – w zieloną energię.

Maszyna, która napełnia beczki piwa przeznaczone dla pubów, została użyta do ich opróżniania. Następnie piwo jest zamieniane w zieloną energię, która jest dalej wykorzystywana do zasilania kotłów warzelnych i pasteryzatorów do piwa. Oczyszczalnia pracując z pełną wydajnością, przetwarzała dziennie równowartość 70 000 litrów piwa.


Browar podaje, że od maja 2020 roku przerobił 83 210 pięćdziesięciolitrowych beczek, co odpowiada 6989,640 kufli. Według firmy Heineken jest to wystarczająca moc, aby ogrzać prawie 28 000 przeciętnych domów w Wielkiej Brytanii na jeden dzień lub zrobić 45 488 120 filiżanek herbaty.

https://www.bioenergy-news.com/news/heineken-turns-wasted-beer-into-biogas/