Ekologiczne opakowania w browarnictwie – nowinki

Corona zaprezentowała ekologiczne opakowanie sześciopaków Corony wytworzone ze słomy jęczmiennej. Opakowanie ma zadebiutować najpierw w Kolumbii a następnie w Argentynie i w dalszych etapach – na skalę globalną. Opakowanie ze słomy jęczmiennej jest tak mocne i trwałe jak tradycyjne, a do jego produkcji nie ma konieczności pozyskiwania drewna. Wpisuje się to w koncepcję zrównoważonego rozwoju, minimalizowania odpadów i zmniejszenia śladu węglowego.


Inne browary również decydują się na nowe materiały opakowaniowe, spełniające wygórowane wymagania konsumentów w zakresie zrównoważonego rozwoju. Duńska firma piwowarska Carlsberg eksperymentuje z klejem wykorzystywanym w procesie produkcji puszek – co w przypadku sukcesu pozwoli na usunięcie około 1200 ton plastiku każdego roku. Carlsberg, we współpracy z innymi firmami z branży opakowań i Duńskim Uniwersytetem Technicznym, od 2015 roku pracuje nad projektem pierwszej na świecie papierowej butelki do piwa – butelki z zielonego włókna (the Green Fibre Bottle).

https://www.businesswire.com/news/home/20210317005586/en

https://www.fooddive.com/news/corona-debuts-circular-packaging-made-from-barley-straw/597010/