Szparagi morskie zamiast soli

W firmie Green Salt LLC dokonano odkrycia, że wysuszona mielona salicornia może być używana jako zdrowy substytut soli.

Salicornia – znana również jako szparagi morskie, zbierana jest od tysiącleci i używana w różnych kulturach – spożywana na parze i gotowana w Europie oraz suszona w Korei i wykorzystywana w medycynie ludowej. Salicornia ma naturalnie słony smak i soczystą konsystencję i należy do rodziny roślin zwanych halofitami. Roślina potrzebuje słonej wody do wzrostu i absorbuje chlorek sodu i inne minerały w celu przystosowania się do zasolenia. Salicornia występuje dziko na wybrzeżach Europy i Azji. Obecnie świeża salicornia jest używana w wykwintnych restauracjach na całym świecie, ponieważ szefowie kuchni doceniają, jak jej słony smak uzupełnia owoce morza.


Zielona sól ma o 50 procent mniej sodu niż sól, zawiera 11 procent białka, 20 procent błonnika oraz witaminy i minerały, takie jak cynk, potas i witamina B3. Ponadto nadaje potrawom smak umami, dzięki czemu warzywa są szczególnie smaczne. Co więcej, zielona sól nie tylko ma zrównoważony profil żywieniowy, ale także wykazano, że ma właściwości przeciwnadciśnieniowe, stąd też może być świetnym rozwiązaniem światowego kryzysu związanego z wysokim ciśnieniem krwi występującego u wielu ludzi.


https://www.trygreensalt.com/pages/about-us


https://www.newfoodmagazine.com/article/145168/green-salt-a-healthy-salt-alternative/