Polski Kongres Serowarski 2021

Edycja 2021 Polskiego Kongresu Serowarskiego odbyła się w Mrągowie. Honory Gospodarza pełniła SM MLEKPOL. Rekordowa frekwencja i doskonała atmosfera sprawiły, że spotkanie pozostanie w pamięci na długo.

Szereg specjalistycznych prezentacji oraz inspirujące rozmowy kuluarowe sprawiają, że Polski Kongres Serowarski to jedna z ważniejszych imprez dotyczących techniki i technologii w przetwórstwie mleka.

Tutaj relacja TVP Olsztyn
Zbigniew Groszyk, wiceprezes SM Mlekpol otworzył Kongres Serowarski
Firma JS Cooling była sponsorem kongresu. Na zdjęciu Jakub Sykuła podczas prezentacji dotyczącej energooszczędnych rozwiązań w chłodnictwie amoniakalnym dla przemysłu serowarskiego
Małgorzata Cebelińska, dyrektor ds. handlu w SM Mlekpol przedstawiła trendy rynkowe w światowym mleczarstwie
Marek Zachalski z Centrum Monitorowania Rynku opowiedział o produktach mlecznych w małych sklepach i supermarketach
Gwarancja bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu – TEMPO® to tytuł wystąpienia KrzysztofaKnopa (Biomerieux)
Czysta para w przemyśle spożywczym – bezpieczny produkt – to tytuł prezentacji Marty Marjanowskiej z firmy Marcor
Maciej Grzybowski (Ecolab) mówił o 3D Trasar CIP – rozwiązaniach dla procesów CIP
Jacek Krajewski (Diversey) przedstawił Divos ACP – innowacyjną technologię mycia instalacji membranowych
Andrzej Błaszczyk (Kersia) przedstawił zalety audytu instalacji membranowej jako skutecznego narzędzia optymalizacji procesu mycia,
Przygotowanie mleka serowarskiego to temat prelekcji Radosława Pietrasika z Mlekomatu
Adam Sørensen z Primodan zajął się w szczególny sposób wanną wstępnego prasowania w procesie produkcji serów.
Wykorzystanie najlepszych praktyk w organizacji produkcji Zakładu Serowarskiego – to temat wystąpienia Jacka Romana z Marbo
Mówisz ser – myślisz Tetra Pak. Tetra Pak Olsztyn – doświadczenie serowarskie w nowej odsłonie – to temat wystąpienia Joanny Ilczyszyn z Tetra Pak
Marta Misiuwianiec zaprezentowała zakres oferty firmy DSM.
Badanie procesu koagulacji – nowe możliwości to temat wystąpienia Marcina Kuprewicza (Chr. Hansen)
Dariusz Skwierawski (GEA Process Engineering) opowiedział o nowym projekcie serowarskim „Madeta”, realizowanym wspólnie z Tetra Pak.

Nowe trendy w kontroli procesu produkcji produktów mleczarskich – to temat prelekcji Izabeli Jagodzińskiej z FOSS
Jacek Smoliński (PHIMAR) przedstawił zakres oferty firmy, w tym projekty serowni
Kompleksowe rozwiązania dla serów w plastrach – od eurobloku do gotowego opakowania – to tematyka prezentacji p. Tomasza Stawskiego z Weber Poland
O technologiach membranowych w zagospodarowaniu odpadów mówił Janusz Kroll z Alima bis.
Śluzy higieniczne oraz myjki przemysłowe – nowe trendy i mniejsze zużycie wody to tytuł wystąpienia Roberta Topolskiego z Elpress
Łukasz Wołoszyn (Endress+Hauser) zaprezentował wystąpienie pt. Monitoring i optymalizacja zużycia mediów technologicznych w procesie produkcyjnym, liniach pakujących oraz stacji mycia CIP
Opakowania do recyklingu. Najnowsze rozwiązania i wdrożenia produkcji firmy Südpack – to tematyka prezentacji Stanisława Hericha.
Możliwości finansowania inwestycji ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska zaprezentował prof. Janusz Wojdalski, członek rady nadzorczej NFOSiGW
Michał Bronisław Mierzwa (Jax Proffesional) podzielił się swoją wiedzą z zakresu czyszczenia i higieny w przemyśle
Wiesław Wasilewski (Big Pol) zaprezentował możliwości finansowania inwestycji w przemyśle mleczarskim

Na gali Polskiego Kongresu Serowarskiego wręczono medale konkursów Good Cheese i Smakuje Dzieciom.

Nie obyło się bez pamiątkowego zdjęcia nagrodzonych

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy.