W zakładzie napojowym PepsiCo w Michrowie właśnie ruszyła niezwykle uniwersalna linia do produkcji napojów w opakowaniach szklanych. W zakładzie produkowane i rozlewane są popularne napoje, takie jak Pepsi, Lipton Ice Tea, soki Toma, a także wody mineralne. Dzięki inwestycji zakład będzie mógł zwiększyć prędkość rozlewu o jedną czwartą oraz uzyskać kolejne oszczędności mediów takich jak woda czy energia. Linię wyróżnia możliwość rozlewania napojów zarówno do butelek zwrotnych, jak i bezzwrotnych.
To już kolejna po uruchomionej w 2020 roku linii puszek inwestycja, która podnosi wydajność produkcji i przyczynia się do zróżnicowania opakowań stosowanych przez producenta. Wszystkie procesy produkcyjne są zmechanizowane i zrobotyzowane oraz ukierunkowane na maksymalne wykorzystanie surowców nadających się do ponownego przetworzenia.
– Instalując nową linię usunęliśmy całkowicie opakowania foliowe, zastępując je ekologicznymi opakowaniami kartonowymi. Nasza inwestycja sprawiła, że na nowej linii produkuje się napoje, z których aż 59% nalewanych jest do opakowań innych niż plastik, czyli do szkła lub puszek aluminiowych – powiedział Tomasz Grzelczyk, dyrektor łańcucha dostaw E2E w PepsiCo Polska. –Dzięki inwestycji byliśmy w stanie zwiększyć moce produkcyjne o 0,5 mln butelek szklanych na dobę, jednocześnie zmniejszając nasz wpływ na środowisko. Dzięki inwestycjom w zakładzie zrealizowanym w okresie ostatnich 10 lat wraz ze zwiększeniem wydajności udało nam się zredukować zużycie wody i energii odpowiednio o 26 i 42% – dodał Grzelczyk.
Butelki zwrotne o pojemności 0,2 l napełniane na linii pochodzą z obiektów gastronomicznych i hotelarskich, a po przybyciu do zakładu są skrupulatnie kontrolowane przed ponownym napełnieniem. Do butelek bezzwrotnych o pojemności 0,25 l, dostarczanych przez polską Hutę Sieraków, trafiają napoje dystrybuowane następnie przez ogólnopolskie sieci handlowe.