Polski Kongres Napojowy 2021

Polski Kongres Napojowy 2021 odbył się w Lublinie. Gospodarzem spotkania był SOKPOL – producent doskonałych soków, napojów, musów oraz koncentratów owocowych.

Kongres otworzyli Roman Sobczyk (Sokpol) oraz Jacek Chodkowski (Ecolab)
Prof. Dorota Kręgiel zaprezentowała referat dot. faktów i mitów związanych z aspartamem
W spotkaniu uczestniczyła silna reprezentacja Sokpol i Sokpol Koncentraty
Daria Sobczyk zaprezentowała historię i silne strony zakładu Sokpol Koncentraty w Zagłobie
Marcin Zakrzewski (Ecolab) zajął się technologiami Ecolab dedykowanymi dla procesów CIP
Jerzy Urbański (Sokpol) podzielił się z zebranymi magią tworzenia nowych receptur i opakowań
Grzegorz Wiszniewski (Eurowater) zaprezentował najnowsze referencje w budowie stacji przygotowania wody w przemyśle napojowym
Magdalena Wilgatek (Centrum Monitorowania Rynku) opowiedziała o trendach w sprzedaży napojów w małych i wielkich sklepach
Piotr Materek (Krones) opowiedział o systemach przygotowania wody made in Krones
Paweł Zieliński (Veolia Water) zaprezentował nowoczesne technologie uzdatniania wody i oczyszczania ścieków
Adrian Szwargoliński (Optiflow) radził słuchaczom jak mieszać, aby nie namieszać w higienie i kosztach
Paweł Łagoda (Trepko) zaprezentował kompletne linie pakujące do napełniania butelek
Sławomir Malarczyk (Sokpol Koncentraty) w obszernej prezentacji podzielił się swoją wiedzą na temat wpływu jakości surowca, okresu produkcji i systemu przechowywania na jakość koncentratu.
Marek Jastrzębski (Pall) zajął się filtracją klarującą soków i koncentratów
Dorota Łuszczek (Vimax) mówiła o trendach i wyzwaniach branży
Monika Stoma (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) zaprezentowała systemy znakowania żywności
Krzysztof Knop (Biomerieux) zachęcał do skorzystania z aplikacji Veriflow, dającej gwarancję bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu
Krzysztod Szarek (Kersia) na tapetę wziął hybrydowe smarowanie transporterów
Mateusz Dyl (GEA Westfalia) podjął temat tłoczenia próżniowego
Jędrzej Gorczyński (Calvatis) zajął się tematem suchego smarowania
Damian Kozioł mówił o optymalizacji kosztów przy wykorzystaniu technologii Alfa Laval
Kamil Smoliński (GEA) opowiedział o napojach na bazie roślin

Pamiątkowe zdjęcie z Gali Polskiego Kongresu Napojowego A.d. 2021 Lublin
Roman Sobczyk odebrał dyplom uznania Polskiego Kongresu Napojowego. Na zdjęciu: Bartosz Sołowiej (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Aleksandra Wojnarowska (Bikotech) Roman Sobczyk (Sokpol) oraz Andrzej Burzyński (Bewa).
Jacek Chodkowski (Ecolab) odebrał podziękowania za objecie funkcji sponsora generalnego kongresu

Anna Gronostajska w imieniu coca-Cola HBC Polska odebrała dyplom Ekoinwestora w Przemyśle Spożywczym 2021.

Ostatnim elementem kongresu była wycieczka do zakładu produkcyjnego Sokpol Koncentraty w Zagłobie.

W trakcie wycieczki był czas na specjalistyczne konsultacje
Gości osobiście witała Daria Sobczyk, CEO Sokpol Koncentraty.