Mleczarskie święto w Krynicy

Przetwórcy mleka, zrzeszeni w Krajowym Stowarzyszeniu Mleczarzy, spotkali się na corocznej konferencji. W 2021 roku XIV Euroforum Polskiego Mleczarstwa odbyło się w Krynicy.

Marcin Hydzik podsumował roczną działalność “Porozumienia dla mleczarstwa”.
prof. Andrzej Babuchowski przewodniczył obradom. Przedstawił również referat dot. transformacji mleczarstwa do europejskiego ładu
dr Piotr Szajner przedstawił najnowsze dane dot. cen i trendów w produkcji mleczarskiej w Polsce, Europie i na świecie
prof. Maciej Gajęcki mówił o dobrostanie zwierząt w kontekście europejskiego zielonego ładu
Spotkanie jest zawsze okazją do nieformalnych rozmów kuluarowych


Tradycyjnie, podczas kolejnej Krajowej Oceny Serów i Twarogów, Komisja Arbitrów i Superarbitrów nagrodziła sery i twarogi. Prezentujemy laureatów:

Sery holenderskie:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu SER GOUDA 48% WĘDZONA PLASTRY
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie SER GOUDA WĘDZONY


Sery pleśniowe:
Lazur Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych -ZESTAW SERÓW- BŁĘKITNY, ZŁOCISTY, TURKUSOWY, SREBRny


Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesięcy:
Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK BURSZTYN SZEFA


Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa SER CZARNA PERŁA PORCJE 150g
Prawdziwe Jedzenie sp. z o.o. SER PREZESA OWCZY i SER PREZESA KROWI

Sery pozostałe ( w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone):
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu BRYNDZA SĄDECKA
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim ZESTAW SERÓW MOZZARELLA
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie SER HALLOUMI

Twarogi produkowane metodą tradycyjną:
CUIAVIA Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Inowrocławiu TWARÓG PÓŁTŁUSTY TRZYKROTNIE MIELONY
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu SER TWAROGOWY KRAJANKA
“JOGO” ŁÓDZKA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA za zestaw twarogów produkowanych metodą tradycyjną: TWAROŻEK WIEJSKI ZE SZCZYPIORKIEM 200 g I TWARÓG PÓŁTŁUSTY KRAJANKA
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Końskich TWARÓG PÓŁTŁUSTY 250g
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za zestaw twarogów produkowanych metodą tradycyjną: TWARÓG PIASECKI ŚMIETANKOWY I TWARÓG PIASECKI PÓŁTŁUSTY KRAJANKA
Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców TWARÓG ŚMIETANKOWY ZE STRZAŁKOWA
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie TWARÓG PÓŁTŁUSTY
Spółdzielnia Mleczarska Września GZIK WRZESIŃSKI


Twarogi produkowane wg technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa TWARÓG NA SERNIK WIADERKO 1 kg


Serki twarogowe homogenizowane produkowane metoda wirówkową i ultrafiltracji :

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART – MILK TWARÓG SERNIKOWY MU!
Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie SEREK BIELUCH NATURALNY LEKKI
Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY MARKA ROLMLECZ
Spóldzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu “MÓJ-ULUBIONY” TWAROŻEK KANAPKOWO – SERNIKOWY


Sery topione
SERTOP Sp. z o.o. SER TOPIONY CHEDDAR PLASTRY 130 g

Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2021″ otrzymała
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za SEREK MASCARPONE MIX 250 g

Kapituła III konkursu „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie” wyróżniła osiem podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie oraz jeden podmiot, który został wyróżniony za całokształt działalności:

  1. „Za całokształt 30 – letniej działalności we wdrażaniu innowacji procesowych w mleczarstwie w Polsce i za granicą” – Firma TEWES BIS Sp. z o. o.
  2. „Za modernizację instalacji chłodniczej wraz z rozbudową budynku maszynowni chłodniczej w technologii glikol – Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie
  3. „Za wdrożenie innowacyjnej linii produkcyjnej koncentratu białek serwatkowych WPC 80 oraz laktozy spożywczej” – POLMLEK Sp. z o. o. w Lidzbarku Warmińskim
  4. „Za wdrożenie urządzenia ProFoss do ciągłej analizy parametrów procesowych produktów mleczarskich” – FOSS Polska Sp. z o. o.
  5. „Za zastosowanie systemu GEA CowScout do zarządzania stadem bydła mlecznego” – Gospodarstwo Rolne Leszek Duszak
  6. „Za ukierunkowany odzysk ciepła z mleka po udoju i wdrożenie systemu gospodarki gnojowicą w oborach” – Montagro Sp. z o. o.
  7. „Za nowoczesny komputerowy system żywienia bydła mlecznego” – Gospodarstwo Rolne Jerzy Kostrzewa
  8. „Za zastosowanie robota w systemie żywienia bydła mlecznego” – Gospodarstwo Rolne Ryszard Słupikowski
  9. „Za innowacyjny zakład produkcji proszków mleka i serwatkowych w ZPM w Mrągowie” – Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie

Tutaj fotorelacja z uroczystości: